Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Jabłka kandyzowane to mistrzowski deser, który w połączeniu z lodami zaskoczy Twoich gości i sprawi, że tradycyjne jabłka zyskają zupełnie nowy wymiar.

Składniki

8 wczesnych, małych jabłek (np. papierówek)
300 g cukru
70 g masła
160 ml wody
3 łyżki syropu skrobiowego
1 kora cynamonu
Lody waniliowe
Mięta do dekoracji

Opis wykonania

Wszystkie składniki syropu łączymy na płycie grzewczej w szerokim rondelku.

Jabłka pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 12 minut i chłodzimy w lodówce.

Schłodzone jabłka wkładamy do gorącego syropu i czekamy, aż przestygną.

Co jakiś czas przewracamy jabłka i podlewamy stygnącym syropem.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Gdy syrop zacznie gęstnieć, przekładamy jabłka do salaterek, które wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Tak przygotowane jabłka podajemy z lodami waniliowymi, tartym cynamonem i dekorujemy świeżą miętą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych