Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Jabłka kandyzowane według Mateusza Gesslera

Jabłka kandyzowane według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jabłka kandyzowane to mistrzowski deser, który w połączeniu z lodami zaskoczy Twoich gości i sprawi, że tradycyjne jabłka zyskają zupełnie nowy wymiar.

Składniki

8 szt. - jabłek (wczesnych i małych np. papierówek)
300 g - cukru
70 g - masła
160 ml - wody
3 łyżki - syropu skrobiowego
1 laska - cynamonu
- lody waniliowe
- mięta do dekoracji

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki syropu łączymy na płycie grzewczej w szerokim rondelku.

2

Jabłka pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 12 minut i chłodzimy w lodówce.

Schłodzone jabłka wkładamy do gorącego syropu i czekamy, aż przestygną.

Co jakiś czas przewracamy jabłka i podlewamy stygnącym syropem.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Gdy syrop zacznie gęstnieć, przekładamy jabłka do salaterek, które wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Tak przygotowane jabłka podajemy z lodami waniliowymi, tartym cynamonem i dekorujemy świeżą miętą.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych