Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Winogrona

Winogrona

Kiście o owocach pełnych słodyczy są niezwykle popularne, zwłaszcza latem. Kaloryczność 100 g winogron to około 70 kcal. Podana wartość dotyczy winogron jasnych oraz ciemnych. Kiście o drobnych winogronach...

Czytaj więcej
Winogrona
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kiście o owocach pełnych słodyczy są niezwykle popularne, zwłaszcza latem.  Kaloryczność 100 g winogron to około 70 kcal. Podana wartość dotyczy winogron jasnych oraz ciemnych. Kiście o drobnych winogronach będą dostarczały takiej samej ilości energii, co duże owoce w takiej samej gramaturze.

Winogrona – właściwości

Winorośle uprawiane są powszechnie na całym świecie, jednak większość kojarzy uprawy z obszarem Morza Śródziemnego. Wbrew pozorom najwięcej winogron uprawia się w Chinach, Turcji, Indiach, Chile oraz Peru. Te drobne owoce są pełne witamin i składników odżywczych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo oraz cenny jod. Zawierają przeciwutleniacze pomagając pozbyć się z organizmu wolnych rodników, a więc wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Pomysły na winogrona

Winogrona same w sobie są doskonałą przekąską. Sprawdzą się także jako składnik owsianek, twarożków, puddingów, sałatek czy deserów, takich jak galaretki. Winogrona będą również ciekawym i kontrastowym elementem sałatek, kanapek i desek z serami dojrzewającymi i pleśniowymi. Można je podać również w towarzystwie wędlin dojrzewających, jak szynka szwarcwaldzka czy parmeńska.

Omawiając winogrona nie można zapominać o rodzynkach. To przecież poddane procesowi suszenia winogrona. Podobnie jak świeże owoce można je dodawać do deserów, owsianek, koktajli czy sałatek. Owoce to nie jedyne części winorośli, które można wykorzystać w kuchni. Liście winogron są jadalne i można je faszerować. Po upieczeniu w piekarniku będą gotowe do zjedzenia.