Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy ajerkoniak

Opis wykonania

Ajerkoniak lub inaczej adwokat to jeden z najbardziej znanych i kremowych w smaku słodkich alkoholi, który można wykorzystać na wiele sposobów. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na prawdziwy ajerkoniak, a już nigdy nie kupisz tego alkoholu w sklepie.

  1. Jak wykonać domowy ajerkoniak? Przepis babci mówi:

  2. Do niedużego garnka wlej mleko skondensowane. Laskę wanilii przetnij na pół i wyskrob ziarenka. Dodaj je do mleka.

    Wskazówka: Laskę wanilii możesz zastąpić ekstraktem waniliowym w płynie.

  3. Mleko skondensowane zagotuj (pilnując, żeby się nie przypaliło) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Oddzielone od białek żółtka jaj kurzych ucieraj z cukrem na gładką, puszystą masę. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej, co pozwoli uzyskać idealnie gładką konsystencję. Do masy jajecznej dodawaj pomału mleko, cały czas mieszając.

  4. Cienkim strumieniem, nie przestając mieszać, dolewaj spirytus. To kluczowy krok, ponieważ zbyt szybkie dodawanie sprawi, że masa się zetnie i nie będzie się nadawała do użytku.

    Jeżeli chcesz uzyskać trunek o łagodniejszym smaku, zmniejsz ilość dodawanego spirytusu do 150–200 ml.

    Wyposażasz kuchnię? Sprawdź ofertę Bosch: Roboty kuchenne Bosch

  5. Gotowy ajerkoniak domowy przelej do butelki i umieść w lodówce na całą noc, co pozwoli mu zgęstnieć i uzyskać idealną konsystencję. Tak przygotowany trunek możesz spożywać solo lub wykorzystać do różnego rodzaju wypieków czy deserów, przygotowując np. Ciasto z ajerkoniakiem czy polewając nim lody.

    Odrobina adwokatu dodana do małej czarnej kawy również doskonale wzbogaci jej smak.

    Smacznego!

    Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz tutaj: Ciasto

Bosch do kuchni