Domowy ajerkoniak
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Domowy ajerkoniak
Domowy ajerkoniak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak wykonać domowy ajerkoniak? Przepis babci mówi:
Do niedużego garnka wlej mleko skondensowane. Laskę wanilii przetnij na pół i wyskrob ziarenka. Dodaj je do mleka.
Wskazówka: Laskę wanilii możesz zastąpić ekstraktem waniliowym w płynie.
Mleko skondensowane zagotuj (pilnując, żeby się nie przypaliło) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Oddzielone od białek żółtka jaj kurzych ucieraj z cukrem na gładką, puszystą masę. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej, co pozwoli uzyskać idealnie gładką konsystencję. Do masy jajecznej dodawaj pomału mleko, cały czas mieszając.
Cienkim strumieniem, nie przestając mieszać, dolewaj spirytus. To kluczowy krok, ponieważ zbyt szybkie dodawanie sprawi, że masa się zetnie i nie będzie się nadawała do użytku.
Jeżeli chcesz uzyskać trunek o łagodniejszym smaku, zmniejsz ilość dodawanego spirytusu do 150–200 ml.
Wyposażasz kuchnię? Sprawdź ofertę Bosch: Roboty kuchenne Bosch
Gotowy ajerkoniak domowy przelej do butelki i umieść w lodówce na całą noc, co pozwoli mu zgęstnieć i uzyskać idealną konsystencję. Tak przygotowany trunek możesz spożywać solo lub wykorzystać do różnego rodzaju wypieków czy deserów, przygotowując np. Ciasto z ajerkoniakiem czy polewając nim lody.
Odrobina adwokatu dodana do małej czarnej kawy również doskonale wzbogaci jej smak.
Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz tutaj: Ciasto
Komentarze