Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ajerkoniak lub inaczej adwokat to jeden z najbardziej znanych i kremowych w smaku słodkich alkoholi, który można wykorzystać na wiele sposobów. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na prawdziwy ajerkoniak, a już nigdy nie kupisz tego alkoholu w sklepie.

Składniki

6 szt. żóltka
250 g cukier
500 ml mleko skondensowane niesłodzone
1 szt. laska wanilii
250 ml spirytus

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
939.5 kcal
Tłuszcz
17.9 g
Węglowodany
74.5 g
Błonnik
12.9 g
Białko
0.1 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Jak wykonać domowy ajerkoniak? Przepis babci mówi:

Do niedużego garnka wlej mleko skondensowane. Laskę wanilii przetnij na pół i wyskrob ziarenka. Dodaj je do mleka.

Wskazówka: Laskę wanilii możesz zastąpić ekstraktem waniliowym w płynie.

Mleko skondensowane zagotuj (pilnując, żeby się nie przypaliło) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Oddzielone od białek żółtka jaj kurzych ucieraj z cukrem na gładką, puszystą masę. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej, co pozwoli uzyskać idealnie gładką konsystencję. Do masy jajecznej dodawaj pomału mleko, cały czas mieszając.

Cienkim strumieniem, nie przestając mieszać, dolewaj spirytus. To kluczowy krok, ponieważ zbyt szybkie dodawanie sprawi, że masa się zetnie i nie będzie się nadawała do użytku.

Jeżeli chcesz uzyskać trunek o łagodniejszym smaku, zmniejsz ilość dodawanego spirytusu do 150–200 ml.

Wyposażasz kuchnię? Sprawdź ofertę Bosch: Roboty kuchenne Bosch

Gotowy ajerkoniak domowy przelej do butelki i umieść w lodówce na całą noc, co pozwoli mu zgęstnieć i uzyskać idealną konsystencję. Tak przygotowany trunek możesz spożywać solo lub wykorzystać do różnego rodzaju wypieków czy deserów, przygotowując np. Ciasto z ajerkoniakiem czy polewając nim lody.

Odrobina adwokatu dodana do małej czarnej kawy również doskonale wzbogaci jej smak.

Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz tutaj: Ciasto

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Polecam, zawsze warto próbować domowych smaków.
Lalaxo
Święta coraz bliżej. Czas robic buteleczki prezentowe z takimi trunkami! Mniam
lukaszn12
Ciekawy smak, ale jednak ajerkoniak to nie trunek dla mnie ;)