Japońskie kluseczki Dango
3 porcje
40 min
Łatwe
Mięciutkie kluseczki z mąki ryżowej, lekko ciągnące i smakują słodkim ryżem. Proponujemy podać je z kremowym sosem z awokado i pistacji <3
Składniki
50 g mąki kleistej ryżowej (shiratamako)
35 g zwykłej mąki ryżowej
15 g ksylitol zmielony na puder
55 g wody
1 szt. awokado
sok z jednej limonki
1 łyżka ksylitol
1 garść pistacji
Japońskie kluseczki Dango
Japońskie kluseczki Dango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kluski - Mąki i puder z ksylitolu wymieszać i dolać wody. Zagnieść na sprężystą kulkę i lepić dowolne kształty. Wrzucić do gotującej wody, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze z 2 minutki. Wyjąć kluski i włożyć na chwilę do zimnej wody.
Sos - miąższ awokado zblendować z sokiem z limonki, ksylitolem i pistacjami.
Komentarze