Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Awokado

Awokado

Awokado – ten smaczny i zdrowy owoc zrobił w ostatnich latach zawrotną kulinarną karierę, ale w kuchni wykorzystywany jest od bardzo dawna. Aztekowie nazywali go masłem bogów, ze względu...

Czytaj więcej
Awokado
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Awokado – ten smaczny i zdrowy owoc zrobił w ostatnich latach zawrotną kulinarną karierę, ale w kuchni wykorzystywany jest od bardzo dawna. Aztekowie nazywali go masłem bogów, ze względu na cenne wartości odżywcze i konsystencję przypominającą masło. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, awokado obniża poziom cholesterolu we krwi, a zawarte w nim tłuszcze należą do najzdrowszych. Znanych jest niemal 120 gatunków tego owocu i jeszcze więcej przepisów na dania z awokado.

 

Jak jeść awokado?

 

Najlepiej na surowo, jako składnik sałatek, koktajli czy jako smarowidło zastępujące masło. W tym celu najlepiej wybrać lekko miękki owoc, który z łatwością da się rozprowadzić po pieczywie albo zmiksować. Trzeba tylko rozpoznać, kiedy awokado jest dojrzałe! Czyli wtedy, gdy jego skórka i miąższ delikatnie uginają się po naciśnięciu.

 

Proste przepisy na dania z awokado

Jeśli awokado nigdy dotąd nie gościło w Twojej kuchni, sprawdź na początek zielony koktajl z awokado oraz sałatkę z awokado.

A jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z awokado, bo już nie raz było podstawą Twoich przepisów, pamiętaj, że ten zielony owoc o aksamitnej konsystencji jest przede wszystkim nieodłącznym składnikiem kuchni meksykańskiej. Przygotuj zatem…

 

Najlepsze guacamole!

Podstawowe przepisy na tę pastę i z jej wykorzystaniem to:

  • guacamole

  • tacos z kurczakiem i guacamole

  • meksykańskie burrito 

 

Zdrowe słodycze z awokado

Odpowiednio przyrządzone awokado – nie tracąc swoich prozdrowotnych właściwości – stanie się bazą do przygotowania pysznego deseru. Pałaszując je, łasuchy nawet nie będą podejrzewały, że jedzą zielony owoc. Sprawdź na przykład czekoladowy krem z awokado oraz mus czekoladowy z malinami.

Wiele innych pomysłów na to, jak wykorzystać awokado w kuchni, znajdziesz w Akademii Smaku.