Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gruszka w czerwonym winie z rozmarynem z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Gruszka w czerwonym winie z rozmarynem z orzechami włoskimi i  serem pleśniowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sprawdzona przekąska przed daniem głównym, szybko się robi, a smakuje wyrafinowanie.

Składniki

2 szt. gruszki
400 ml wino czerwone wytrawne
100 g ser pleśniowy
100 g orzechy włoskie
1 szt. rozmaryn
1 łyżka miód
1 łyżeczka czerwony pieprz
1 łyżeczka masło
1 szt. cytryna

Opis wykonania

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda. Gotować w czerwonym winie z dodatkiem soku z cytryny i gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić lub opcjonalnie dodać kwity lawendy). Gdy gruszki będą ugotowane, pilnować aby się nie rozgotowały, wyjmujemy z zalewy. Do zalewy dodajemy miód i gotujemy do redukcji płynu, aby powstał gęsty sos. Orzechy włoskie podsmażamy na maśle. Gruszki podajemy z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę i orzechami. Polewamy sosem z miodu i wina, wykańczamy czerwonym pieprzem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych