Gruszka w czerwonym winie z rozmarynem z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
4 porcje
Średnie
Sprawdzona przekąska przed daniem głównym, szybko się robi, a smakuje wyrafinowanie.
Składniki
2 szt. gruszki
400 ml wino czerwone wytrawne
100 g ser pleśniowy
100 g orzechy włoskie
1 szt. rozmaryn
1 łyżka miód
1 łyżeczka czerwony pieprz
1 łyżeczka masło
1 szt. cytryna
Gruszka w czerwonym winie z rozmarynem z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Gruszka w czerwonym winie z rozmarynem z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda. Gotować w czerwonym winie z dodatkiem soku z cytryny i gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić lub opcjonalnie dodać kwity lawendy). Gdy gruszki będą ugotowane, pilnować aby się nie rozgotowały, wyjmujemy z zalewy. Do zalewy dodajemy miód i gotujemy do redukcji płynu, aby powstał gęsty sos. Orzechy włoskie podsmażamy na maśle. Gruszki podajemy z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę i orzechami. Polewamy sosem z miodu i wina, wykańczamy czerwonym pieprzem.
Komentarze