Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami

Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śliczne jaja bez żadnych sztucznych barwników!

Składniki

ok. 500 g małej czerwonej kapusty
1 l wody
2 łyżki octu
1 łyżka soli
6 ugotowanych jajek
2 łyżki posiekanego koperku
1 szalotka
6 łyżeczek bryndzy
6 suszonych pomidorów z oleju
1 szczypta soli

Opis wykonania

Faszerowałam je bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też będzie wspaniale pasować. 

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinaj, włóż do garnku, zalej wodą, dodaj sól i ocet.
  2. Zagotuj, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut.
  3. Z gotowego wywaru wyjmij liście i włóż do niego ugotowane, obrane jajka.
  4. Trzymaj je tak długo aż uzyskają odpowiednio intensywny kolor. Moje jajka po godzinie były już niebieskie.
  5. Po ufarbowaniu, jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  6. Koperek drobno posiekaj. Do blendera włóż żółtka, suszone pomidory, bryndzę i szalotkę.
  7. Całość zmiksuj, przełóż do miski i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli masa wydaje Ci się zbyt gęsta, możesz dodać trochę majonezu lub gęstego jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Farszem napełnij połówki jajek i udekoruj koperkiem. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Nie miałam pojęcia że czerwona kapusta tak pięknie barwi jajka. Same jajeczka z przepisu bardzo smaczne, zamiast bryndzy dałam normalny ser bo bryndzy nie lubie