Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami
 
                                            4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Śliczne jaja bez żadnych sztucznych barwników! 
                
                Składniki
ok. 500 g małej czerwonej kapusty 
                                                            1 l wody
                                                            2 łyżki octu
                                                            1 łyżka soli
                                                            6 ugotowanych jajek
                                                            2 łyżki posiekanego koperku
                                                            1 szalotka
                                                            6 łyżeczek bryndzy
                                                            6 suszonych pomidorów z oleju
                                                            1 szczypta soli
                                                    Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami
Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Faszerowałam je bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też będzie wspaniale pasować.
Opis przygotowania:
- Przygotuj wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinaj, włóż do garnku, zalej wodą, dodaj sól i ocet.
- Zagotuj, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut.
- Z gotowego wywaru wyjmij liście i włóż do niego ugotowane, obrane jajka.
- Trzymaj je tak długo aż uzyskają odpowiednio intensywny kolor. Moje jajka po godzinie były już niebieskie.
- Po ufarbowaniu, jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Koperek drobno posiekaj. Do blendera włóż żółtka, suszone pomidory, bryndzę i szalotkę.
- Całość zmiksuj, przełóż do miski i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli masa wydaje Ci się zbyt gęsta, możesz dodać trochę majonezu lub gęstego jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Farszem napełnij połówki jajek i udekoruj koperkiem. Smacznego!
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze