Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kapusta z grzybami to jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnych. To także wyśmienity dodatek do świątecznego karpia. Warto przyrządzić ją tak dobrze, by wspomnienie o niej trwało cały rok.

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
100 g grzybów suszonych (najlepiej kapeluszy borowików)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
15 ziaren pieprzu
2 łyżki masła
szczypta soli

Opis wykonania

Borowiki zalewamy 200 ml wody (najlepiej kilka godzin wcześniej).

Na 2 łyżkach masła podsmażamy 100 g cebuli i pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy na płycie grzewczej około 10 minut, podlewając w trakcie połową wody, która pozostała z moczenia grzybów.

Kapustę w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie, w celu uzyskania odpowiedniej kwasowości, a następnie odcedzamy, siekamy i wrzucamy do podsmażonych grzybów i cebuli.


Dodajemy przyprawy i rumienimy przez 15 minut, aż kapusta będzie miała lekko brązowy kolor. Podlewamy resztą wywaru po moczeniu grzybów i dusimy przez godzinę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Schładzamy przez noc, a następnego dnia przesmażamy przez 15 minut.
Kapustę możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych