Kapusta duszona z grzybami
![Kapusta duszona z grzybami](https://akademiasmaku.pl/storage/7510/conversions/kapusta-duszona-z-grzybami-4681-single.webp)
4 porcje
240 min
Łatwe
Składniki
Kapusta duszona z grzybami
Kapusta duszona z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9189/conversions/D7HQmdpe8njFik-thumb.webp)
Borowiki zalewamy 200 ml wody (najlepiej kilka godzin wcześniej).
Na 2 łyżkach masła podsmażamy 100 g cebuli i pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy na płycie grzewczej około 10 minut, podlewając w trakcie połową wody, która pozostała z moczenia grzybów.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9190/conversions/XQ7iPfQmHFArs5-thumb.webp)
Kapustę w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie, w celu uzyskania odpowiedniej kwasowości, a następnie odcedzamy, siekamy i wrzucamy do podsmażonych grzybów i cebuli.
Dodajemy przyprawy i rumienimy przez 15 minut, aż kapusta będzie miała lekko brązowy kolor. Podlewamy resztą wywaru po moczeniu grzybów i dusimy przez godzinę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9191/conversions/xAHMxyM2HHRzdw-thumb.webp)
Schładzamy przez noc, a następnego dnia przesmażamy przez 15 minut.
Kapustę możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni.
Komentarze