Kapusta duszona z grzybami według Mateusza Gesslera

4 porcje
240 min
Łatwe
Składniki
Kapusta duszona z grzybami według Mateusza Gesslera
Kapusta duszona z grzybami według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Borowiki zalewamy 200 ml wody (najlepiej kilka godzin wcześniej).
Na 2 łyżkach masła podsmażamy 100 g cebuli i pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy na płycie grzewczej około 10 minut, podlewając w trakcie połową wody, która pozostała z moczenia grzybów.

Kapustę w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie, w celu uzyskania odpowiedniej kwasowości, a następnie odcedzamy, siekamy i wrzucamy do podsmażonych grzybów i cebuli.
Dodajemy przyprawy i rumienimy przez 15 minut, aż kapusta będzie miała lekko brązowy kolor. Podlewamy resztą wywaru po moczeniu grzybów i dusimy przez godzinę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.


Schładzamy przez noc, a następnego dnia przesmażamy przez 15 minut.
Kapustę możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni.
Komentarze