


Kapusta z grzybami to jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnych. To także wyśmienity dodatek do świątecznego karpia. Warto przyrządzić ją tak dobrze, by wspomnienie o niej trwało cały rok.
Borowiki zalewamy 200 ml wody (najlepiej kilka godzin wcześniej).
Na 2 łyżkach masła podsmażamy 100 g cebuli i pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy na płycie grzewczej około 10 minut, podlewając w trakcie połową wody, która pozostała z moczenia grzybów.
Kapustę w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie, w celu uzyskania odpowiedniej kwasowości, a następnie odcedzamy, siekamy i wrzucamy do podsmażonych grzybów i cebuli.
Dodajemy przyprawy i rumienimy przez 15 minut, aż kapusta będzie miała lekko brązowy kolor. Podlewamy resztą wywaru po moczeniu grzybów i dusimy przez godzinę.
Schładzamy przez noc, a następnego dnia przesmażamy przez 15 minut.
Kapustę możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni.