Kasza jaglana z dynią
2 porcje
25 min
Łatwe
Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do ryb i mięs.
Składniki
1/2 szklanka kaszy jaglanej
200 g dyni
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kuminu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 szczypta kardamonu
1 szczypta chilli
pieprz i sól do smaku
Kasza jaglana z dynią
Kasza jaglana z dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bardzo łatwy i oryginalny pomysł na podanie kaszy. Słodycz dyni balansują przyprawy, dlatego świetnie komponuje się w daniach wytrawnych.
Opis wykonania
Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż ją na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do miękkości w 175°C. Czas zależy od wielkości kostki. Gdy wstawisz dynię do piekarnika nastaw wodę i ugotuj kaszę jaglaną. Po ugotowaniu przełóż kaszę do miski i jeszcze ciepłą wymieszaj z przyprawami i dynią.
TIP
Kasza smakuje doskonale również bez dodatku chilli.
Jeśli lubisz słodsze smaki do kaszy możesz dodać pokrojone suszone morele lub żurawinę.
Komentarze