Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do ryb i mięs.

Składniki

1/2 szklanka kaszy jaglanej
200 g dyni
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kuminu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 szczypta kardamonu
1 szczypta chilli
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Bardzo łatwy i oryginalny pomysł na podanie kaszy. Słodycz dyni balansują przyprawy, dlatego świetnie komponuje się w daniach wytrawnych.

Opis wykonania

Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż ją na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do miękkości w 175°C. Czas zależy od wielkości kostki. Gdy wstawisz dynię do piekarnika nastaw wodę i ugotuj kaszę jaglaną. Po ugotowaniu przełóż kaszę do miski i jeszcze ciepłą wymieszaj z przyprawami i dynią.

TIP

Kasza smakuje doskonale również bez dodatku chilli.

Jeśli lubisz słodsze smaki do kaszy możesz dodać pokrojone suszone morele lub żurawinę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych