Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym Jakuba Bednaruka
4 porcje
20 min
Łatwe
Prosty, pyszny a przede wszystkim sycący deser pełen wartości odżywczych
Składniki
2 szklanka mleko
1 szklanka kasza kukurydziana
2 łyżka cukier
1 szt. cukier waniilowy
1 łyżka wiórki kokosowe
400 g truskawki
1 łyżka woda
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym Jakuba Bednaruka
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym Jakuba Bednaruka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do garnka wlej mleko i wsyp do niego oba rodzaje cukru oraz wiórki kokosowe. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj kaszkę kukurydzianą.
- Gotuj do zgęstnienia na bardzo wolnym ogniu.
- Kaszkę przełóż do filiżanek wysmarowanych masłem lub margaryną. Następnie obracając wyłóz masę na talerz.
- Truskawki obierz z szypułek i przełóż do rondelka, wsyp cukier i wlej łyżkę wody. Smaż całość tak długo, aż powstanie sos.
- Kaszkę polej sosem. Udekoruj liścmi świeżej mięty.
Komentarze