Kawowa chmurka
![Kawowa chmurka](https://akademiasmaku.pl/storage/8106/conversions/kawowa-chmurka-5302-single.webp)
9 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kawowa chmurka
Kawowa chmurka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10814/conversions/nerHDbT6S6GNOo-thumb.webp)
Przygotowujemy wszystkie składniki. Jajka ucieramy w robocie kuchennym z cukrami na puszystą masę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10815/conversions/V5zG7d3XyrzSSa-thumb.webp)
Dodajemy olej cienką strużką, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy na formę (25x20 cm) i pieczemy (funkcja piekarnika góra-dół) ok. 35 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli. Dodajemy cukier małymi porcjami, cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Po koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy 140 stopni (góra-dół) przez ok. 60 min.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10816/conversions/NSRepfWJq8IeTt-thumb.webp)
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kiedy czekolada nieco przestygnie łączymy ją z ubitą masą. Dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Składamy nasze ciasto – kakaowy biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy czarną kawą.
![Krok 4](https://akademiasmaku.pl/storage/10817/conversions/L0kCh16tOTGAWg-thumb.webp)
Blaty przekładamy kremem, a na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.
Komentarze