Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Dzisiaj mam dla Was przepis na coś wyjątkowego – ciasto kawową chmurkę. To prawdziwe cudo dla miłośników kawy. Pachnące, mocno kawowe ciasto z delikatną pianką. Przygotujcie się na niezapomniane doświadczenie smakowe!

Składniki

4 szt. jajka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżka ciemnego kakao
160 g mąki pszennej
100 ml oleju
1 filiżanka czarnej kawy (do nasączenia)
beza:
3 szt. białka rozm. M
150 g drobnego cukru
2 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
500 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżka kawy rozpuszczalnej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
831 kcal
Tłuszcz
54.4 g
Węglowodany
72.3 g
Błonnik
12.2 g
Białko
1.2 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

Przygotowujemy wszystkie składniki. Jajka ucieramy w robocie kuchennym z cukrami na puszystą masę.

Dodajemy olej cienką strużką, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy na formę (25x20 cm) i pieczemy (funkcja piekarnika góra-dół) ok. 35 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli. Dodajemy cukier małymi porcjami, cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Po koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy 140 stopni (góra-dół) przez ok. 60 min.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kiedy czekolada nieco przestygnie łączymy ją z ubitą masą. Dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Składamy nasze ciasto – kakaowy biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy czarną kawą.

Blaty przekładamy kremem, a na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
Przepis bardzo intuicyjny, ciasto w saku jest przepyszne, kawowe, nie za słodkie ;)
Marta
Jest przy nim trochę pracy, ale warto! Myślę, że kawowa chmurka nadaję się również jako propozycja tortu :)
Radosław
Mmm poezja!
Monka
Wspaniałe ciasto - muszę ograniczyć 😉