Kawowa chmurka
9 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Kawowa chmurka
Kawowa chmurka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy wszystkie składniki. Jajka ucieramy w robocie kuchennym z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy olej cienką strużką, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy na formę (25x20 cm) i pieczemy (funkcja piekarnika góra-dół) ok. 35 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli. Dodajemy cukier małymi porcjami, cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Po koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy 140 stopni (góra-dół) przez ok. 60 min.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kiedy czekolada nieco przestygnie łączymy ją z ubitą masą. Dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Składamy nasze ciasto – kakaowy biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy czarną kawą.
Blaty przekładamy kremem, a na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.
Komentarze