


Dzisiaj mam dla Was przepis na coś wyjątkowego – ciasto kawową chmurkę. To prawdziwe cudo dla miłośników kawy. Pachnące, mocno kawowe ciasto z delikatną pianką. Przygotujcie się na niezapomniane doświadczenie smakowe!
Przygotowujemy wszystkie składniki. Jajka ucieramy w robocie kuchennym z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy olej cienką strużką, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy na formę (25x20 cm) i pieczemy (funkcja piekarnika góra-dół) ok. 35 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli. Dodajemy cukier małymi porcjami, cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Po koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pieczemy 140 stopni (góra-dół) przez ok. 60 min.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kiedy czekolada nieco przestygnie łączymy ją z ubitą masą. Dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Składamy nasze ciasto – kakaowy biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy czarną kawą.
Blaty przekładamy kremem, a na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wierzch posypujemy odrobiną kakao.