Kiełbasa w cieście z lubczykiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno.
Składniki
4 szt. kiełbasy parzonej
200 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
150 ml wody
szczypta cukru
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu (płaska)
1 łyżeczka (płaska) suszonego lubczyku.
Kiełbasa w cieście z lubczykiem
Kiełbasa w cieście z lubczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy.
Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Komentarze