Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto

Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smacznie, zdrowo, kolorowo :)

Składniki

100 g surowego łososia,
30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
1 łyżka orzechów piniowych,
1 łyżka startego parmezanu,
30 ml oleju rzepakowego,
4 szt. pomidory suszone
1 garść garść rukoli,
10 szt. listków świeżej mięty,
1 szt. pęczek świeżej bazylii,
20 g fasoli mung kiełków soczewicy, cieciorki,
1 szt. figa,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
olej do smażenia,
sól himalajska do smaku,

Opis wykonania

Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej smakowy czosnek i bazylia oraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski . Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figi w plasterkach, łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych