


Chrupiące ciasteczko nadziane kremem orzechowym podane z kokosową galaretką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie).
Tarty - nasiona konopi zmielić w młynku do kawy na mokry piasek, wymieszać z pozostałymi mąkami i lnem. Dodać masło orzechowe, melasę, olej i wszystko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. Galaretki - Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę (cały czas mieszając). Wlać do foremek (u nas są to przykrycia od plastikowej, ręcznej wyciskarki do cytrusów) ułożonych na szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia. Po tym czasie galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić, wlać do foliowego strunowego woreczka i odciąć minimalnie jego róg. Na foliowej koszulce narysować kształty oraz je wypełnić czekoladą. Wstawić na kilka minut do zamrażarki. Tarte wypełnić słodkim masłem orzechowym, ułożyć na niej galaretki, umieścić czekoladowe elementy.