Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Konopne tarty pandy z kokosową galaretką

Konopne tarty pandy z kokosową galaretką
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące ciasteczko nadziane kremem orzechowym podane z kokosową galaretką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie).

Składniki

Tarty konopne (2szt śr: 14cm)
70 g masła orzechowego
1 łyżka lnu mielonego
2-3 łyżka melasy z karobu
1 łyżka miękkiego oleju kokosowego
30 g nasion konopi
25 g mąki gryczanej
50 g mąki owsianej (bez glutenu)
Galaretki kokosowe (2szt) (jedna foremka o pojemności 200ml)
200 ml mleka kokosowego
200 ml napoju migdałowego
ksylitol
2 łyżeczka agar
Dodatkowo
masło z dowolnych orzechów z miodem

Opis wykonania

Tarty - nasiona konopi zmielić w młynku do kawy na mokry piasek, wymieszać z pozostałymi mąkami i lnem. Dodać masło orzechowe, melasę, olej i wszystko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. Galaretki - Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę (cały czas mieszając). Wlać do foremek (u nas są to przykrycia od plastikowej, ręcznej wyciskarki do cytrusów) ułożonych na szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia. Po tym czasie galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić, wlać do foliowego strunowego woreczka i odciąć minimalnie jego róg. Na foliowej koszulce narysować kształty oraz je wypełnić czekoladą. Wstawić na kilka minut do zamrażarki. Tarte wypełnić słodkim masłem orzechowym, ułożyć na niej galaretki, umieścić czekoladowe elementy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych