Kotlety z cukinii
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Kotlety z cukinii to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych. Podane z sosem tzatziki zabiorą nas smakiem do słonecznej Grecji, a te z dodatkiem pikantnego sosu z pomidorów zapoznają z meksykańską kuchnią.
Składniki
400 g młoda cukinia
2 szt. jajko
2 łyżka mąka
3 łyżka ser cheddar starty
3 łyżka koperek i natka pietruszki (posiekane)
do smażenia olej roślinny
do dekoracji gęsty jogurt
do posypania zioła
do posypania pieprz różowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
177.5 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
7.3 g
Błonnik
9.7 g
Białko
1.7 g
Sól
0.1 g
Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię zetrzyj w przystawce do warzyw, posól, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij na sitku z płynu.
Przełóż do misy robota kuchennego, dodaj jajka, mąkę, starty ser, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Formuj kotlety, smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem, posyp świeżymi ziołami i różowym pieprzem.
Komentarze