Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Kotlety z cukinii to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych. Podane z sosem tzatziki zabiorą nas smakiem do słonecznej Grecji, a te z dodatkiem pikantnego sosu z pomidorów zapoznają z meksykańską kuchnią.

Składniki

400 g młoda cukinia
2 szt. jajko
2 łyżka mąka
3 łyżka ser cheddar starty
3 łyżka koperek i natka pietruszki (posiekane)
do smażenia olej roślinny
do dekoracji gęsty jogurt
do posypania zioła
do posypania pieprz różowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
177.5 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
7.3 g
Błonnik
9.7 g
Białko
1.7 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Cukinię zetrzyj w przystawce do warzyw, posól, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij na sitku z płynu.

Przełóż do misy robota kuchennego, dodaj jajka, mąkę, starty ser, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.

Bosh Logo
Bosh

Formuj kotlety, smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem, posyp świeżymi ziołami i różowym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Placuszki fajnie smakują z dodatkiem sera cheddar.

Powiązane przepisy