Kotlety z soczewicy i pieczarek
![Kotlety z soczewicy i pieczarek](https://akademiasmaku.pl/storage/7817/conversions/kotlety-z-soczewicy-i-pieczarek-4999-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kotlety z soczewicy i pieczarek
Kotlety z soczewicy i pieczarek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9947/conversions/jnWKLn3B0Ze6WI-thumb.webp)
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (ok 350 ml) do miękkości – powinna być lekko rozgotowana.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9948/conversions/HnhfGPYKgzYfCZ-thumb.webp)
Na płycie grzewczej rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.
Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy 10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do schłodzenia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9949/conversions/24nzTLxg6503UQ-thumb.webp)
Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy podsmażone pieczarki, pestki dyni oraz paprykę.
Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9950/conversions/TCvnt9CaD63wy2-thumb.webp)
Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9951/conversions/MTJNKKYvn4xKkJ-thumb.webp)
Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem ziołowym.
Komentarze