Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Wegetariańskie kotleciki z pieczarek i soczewicy to pomysł na perfekcyjny obiad! Warto pomyśleć o urozmaiceniu codziennego menu i od czasu do czasu zastąpić tradycyjnego kotleta jego warzywną wersją.

Składniki

200 g soczewicy czerwonej
200 g pieczarek
60 g cebuli
2 ząbki czosnku
70 g mąki orkiszowej
60 g pestek dyni
1 łyżka masła
2 jajka
½ pęczka kolendry
bułka tarta do panierowania
olej słonecznikowy do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
510.8 kcal
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
46.3 g
Błonnik
25.2 g
Białko
8.9 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

1

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (ok 350 ml) do miękkości – powinna być lekko rozgotowana.

2

Na płycie grzewczej rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.

Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy 10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do schłodzenia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy podsmażone pieczarki, pestki dyni oraz paprykę.

Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.

4

Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.

5

Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem ziołowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Nawet mój mięsny mąż stwierdził, że bardzo dobre ☺️
zielone_obloczki
Bardzo dobre kotleciki. U mnie z soczewicą zieloną 😊