Kotlety z soczewicy i pieczarek
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kotlety z soczewicy i pieczarek
Kotlety z soczewicy i pieczarek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (ok 350 ml) do miękkości – powinna być lekko rozgotowana.
Na płycie grzewczej rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.
Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy 10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do schłodzenia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy podsmażone pieczarki, pestki dyni oraz paprykę.
Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem ziołowym.
Komentarze