


Wegetariańskie kotleciki z pieczarek i soczewicy to pomysł na perfekcyjny obiad! Warto pomyśleć o urozmaiceniu codziennego menu i od czasu do czasu zastąpić tradycyjnego kotleta jego warzywną wersją.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (ok 350 ml) do miękkości – powinna być lekko rozgotowana.
Na płycie grzewczej rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.
Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy 10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do schłodzenia.
Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy podsmażone pieczarki, pestki dyni oraz paprykę.
Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem ziołowym.