Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kotlety z soczewicy i pieczarek

Opis wykonania

Wegetariańskie kotleciki z pieczarek i soczewicy to pomysł na perfekcyjny obiad! Warto pomyśleć o urozmaiceniu codziennego menu i od czasu do czasu zastąpić tradycyjnego kotleta jego warzywną wersją.

Kotlety z soczewicy i pieczarek - krok 1

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (ok 350 ml) do miękkości – powinna być lekko rozgotowana.

Kotlety z soczewicy i pieczarek - krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.

Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy 10 minut, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do schłodzenia.

Kotlety z soczewicy i pieczarek - krok 3

Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, dodajemy podsmażone pieczarki, pestki dyni oraz paprykę.

Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Kotlety z soczewicy i pieczarek - krok 4

Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.

Kotlety z soczewicy i pieczarek - krok 5

Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem ziołowym.