Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech

Opis wykonania

Turron to tradycyjny, hiszpański przysmak bożonarodzeniowy.

  1. Czas wykonania: 30 min przygotowywania + ok. 20 min w lodówce
  2. W rondelku rozpuść połamaną czekoladę z cukrem, śmietanką i mlekiem.
  3. Do jednolitej mieszanki dodaj pokruszony (posiekany) turrón i wymieszaj nadal podgrzewając.
  4. Żółtka oddziel od białek, mieszankę czekoladową zdejmij z ognia i wmieszaj żółtka, ponownie podgrzej, mieszając do zgęstnienia.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj likier pomarańczowy (lub skórkę z pomarańczy), wymieszaj i lekko przestudź.
  6. Biała ubij na sztywno, wmieszaj do kremu.
  7. Całość przełóż do kieliszków lub kokilek i odstaw do lodówki do schłodzenia.
  8. Przed podaniem udekoruj malinami i miętą.