Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech
4 porcje
Łatwe
Turron to tradycyjny, hiszpański przysmak bożonarodzeniowy.
Składniki
150 g Gorzka czekolada
75 g turron (hiszpański nugat)
30 g Cukier
3 szt. Jajko
200 ml Śmietanka 30%
50 ml Mleko
50 g Skórka z pomarańczy
100 g Maliny
1 szt. Świeża mięta
Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech
Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Czas wykonania: 30 min przygotowywania + ok. 20 min w lodówce
- W rondelku rozpuść połamaną czekoladę z cukrem, śmietanką i mlekiem.
- Do jednolitej mieszanki dodaj pokruszony (posiekany) turrón i wymieszaj nadal podgrzewając.
- Żółtka oddziel od białek, mieszankę czekoladową zdejmij z ognia i wmieszaj żółtka, ponownie podgrzej, mieszając do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia, dodaj likier pomarańczowy (lub skórkę z pomarańczy), wymieszaj i lekko przestudź.
- Biała ubij na sztywno, wmieszaj do kremu.
- Całość przełóż do kieliszków lub kokilek i odstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem udekoruj malinami i miętą.
Komentarze