Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech

Krem czekoladowy z masą turron, malinami i miętą wg Marleny Świech
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Turron to tradycyjny, hiszpański przysmak bożonarodzeniowy.

Składniki

150 g Gorzka czekolada
75 g turron (hiszpański nugat)
30 g Cukier
3 szt. Jajko
200 ml Śmietanka 30%
50 ml Mleko
50 g Skórka z pomarańczy
100 g Maliny
1 szt. Świeża mięta

Opis wykonania

  1. Czas wykonania: 30 min przygotowywania + ok. 20 min w lodówce
  2. W rondelku rozpuść połamaną czekoladę z cukrem, śmietanką i mlekiem.
  3. Do jednolitej mieszanki dodaj pokruszony (posiekany) turrón i wymieszaj nadal podgrzewając.
  4. Żółtka oddziel od białek, mieszankę czekoladową zdejmij z ognia i wmieszaj żółtka, ponownie podgrzej, mieszając do zgęstnienia.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj likier pomarańczowy (lub skórkę z pomarańczy), wymieszaj i lekko przestudź.
  6. Biała ubij na sztywno, wmieszaj do kremu.
  7. Całość przełóż do kieliszków lub kokilek i odstaw do lodówki do schłodzenia.
  8. Przed podaniem udekoruj malinami i miętą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych