Krem orzechowy
![Krem orzechowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7238/conversions/krem-orzechowy-4406-single.webp)
6 porcje
160 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smak orzechów włoskich zaklęty w jedwabistym kremie. Czy trzeba coś więcej do szczęścia? To deser idealny!
Składniki
300 g orzechów włoskich
500 ml śmietany kremówki 36%
100 g cukru
3 żółtka
20 g żelatyny
Krem orzechowy
Krem orzechowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8310/conversions/ZjfhXbIKR4YDJG-thumb.webp)
Mielimy blenderem orzechy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8311/conversions/V0iBClbaa4Qkb2-thumb.webp)
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Porada
Idealną pianę uzyskasz stosując odpowiedni program w robocie kuchennym z serii MUM lub OptiMUM lub blender ręczny z trzepaczką.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8312/conversions/zddaYaPXHjjEjX-thumb.webp)
Zagotowujemy 150 ml śmietany i stopniowo wlewamy do miski robota kuchennego, cały czas mieszając.
Jak powstanie piana, dodajemy namoczoną żelatynę oraz orzechy.
Pozostałą część śmietany ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z kremem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8313/conversions/mUhVQXnsAcicr1-thumb.webp)
Przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Komentarze