Krem orzechowy
6 porcje
160 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Smak orzechów włoskich zaklęty w jedwabistym kremie. Czy trzeba coś więcej do szczęścia? To deser idealny!
Składniki
300 g orzechów włoskich
500 ml śmietany kremówki 36%
100 g cukru
3 żółtka
20 g żelatyny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
729.5 kcal
Tłuszcz
63 g
Węglowodany
24.9 g
Błonnik
15 g
Białko
3.3 g
Sól
0 g
Krem orzechowy
Krem orzechowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mielimy blenderem orzechy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Porada
Idealną pianę uzyskasz stosując odpowiedni program w robocie kuchennym z serii MUM lub OptiMUM lub blender ręczny z trzepaczką.
Zagotowujemy 150 ml śmietany i stopniowo wlewamy do miski robota kuchennego, cały czas mieszając.
Jak powstanie piana, dodajemy namoczoną żelatynę oraz orzechy.
Pozostałą część śmietany ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z kremem.
Przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Komentarze