Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem
4 porcje
30 min
Łatwe
Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego zupie dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.
Składniki
250 g pietruszki - korzeń
2 łyżka oleju rzepakowego
3 szt. szalotki
1 szt. płaska łyżeczka kurkumy
1 szt. płaska łyżeczka curry
400 ml mleczka kokosowego
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżka sezamu czarnego
duże marynowane kapary z ogonkiem
150 ml wody
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem
Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody.
Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.
Komentarze