Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem

Opis wykonania

Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego zupie dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody. Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.