Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem

Krem z pietruszki (korzenia) z czarnym sezamem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego zupie dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały.

Składniki

250 g pietruszki - korzeń
2 łyżka oleju rzepakowego
3 szt. szalotki
1 szt. płaska łyżeczka kurkumy
1 szt. płaska łyżeczka curry
400 ml mleczka kokosowego
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżka sezamu czarnego
duże marynowane kapary z ogonkiem
150 ml wody

Opis wykonania

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody. Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych