Krem z pomidorów z serem pleśniowyym
4 porcje
30 min
Średnie
Dodany do zupy-krem ser pleśniowy sprawia, że całość jest bardziej aromatyczna i smaczna.
Składniki
5 szt. pomidory
2 łyżka olej rzepakowy
2 szt. szalotka
2 szt. ząbek czosnku
1 szczypta tymianek świeży
1 l bulion warzywny
50 g ser pleśniowy
0,5 szklanka śmietana
Krem z pomidorów z serem pleśniowyym
Krem z pomidorów z serem pleśniowyym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę obieram, kroje w kostkę i szkle na gorącym oleju w garnku. Dodaję do tego: rozgniecione ząbki czosnku i tymianek. Pomidory parzę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze części i dodaję. Wszystko podsmażam i następnie wlewam bulion gotując kilka minut. Wkruszam ser pleśniowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zabielam śmietaną gotowy wywar i miksuję na krem. Wlewam do miseczek i dekoruję kleksem ze śmietany i posypuje świeżym tymiankiem. Smacznego!
Komentarze