Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa krem ze słodkich ziemniaków to smaczna i sycąca przekąska lub lekkie danie główne. Ma delikatny, kremowy smak, który podkreślają aromatyczne przyprawy. Sprawdź przepis na krem z batatów.

Składniki

500 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżka masła
3–4 kubek bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego
3 łyżka śmietany 30%
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
do smaku sól i pieprz
8 plaster wędzonego boczku
do posypania zioła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
171.1 kcal
Tłuszcz
11.7 g
Węglowodany
15.4 g
Błonnik
3.5 g
Białko
2.7 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Krok 1

W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu płyty grzewczej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

Dodaj pokrojone słodkie ziemniaki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2

Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zawartość garnka na gładki krem. Jeśli konsystencja kremu jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu lub wody.

Dodaj śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie krem? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż do momentu wytopienia tłuszczu. Podawaj krem ze słodkich ziemniaków w miseczkach z chipsem, posyp ziołami ułóż chips z boczku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Bardzo smaczna i sycąca zupa :) Polecam każdemu spróbować tego przepisu
Marta
Pyszna i sycąca zupa krem, boczek idealnie podbija smak.
Pafwvcio
Po zwiększeniu ilości plastrów boczku staje się smaczniejsza :).
Kasia17
Przepyszna zupa, uzależnia 😊 u mnie zamiast jednego dużego chipsa - posypka.
fiziowaaa
Sycąca i smaczna zupka, pycha :D