Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku

Opis wykonania

Zupa krem ze słodkich ziemniaków to smaczna i sycąca przekąska lub lekkie danie główne. Ma delikatny, kremowy smak, który podkreślają aromatyczne przyprawy. Sprawdź przepis na krem z batatów.

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku - krok 1

W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu płyty grzewczej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

Dodaj pokrojone słodkie ziemniaki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku - krok 2

Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zawartość garnka na gładki krem. Jeśli konsystencja kremu jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu lub wody.

Dodaj śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.

Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku - krok 3

Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż do momentu wytopienia tłuszczu. Podawaj krem ze słodkich ziemniaków w miseczkach z chipsem, posyp ziołami ułóż chips z boczku.

Bosch do kuchni