Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
8 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu płyty grzewczej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
Dodaj pokrojone słodkie ziemniaki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zawartość garnka na gładki krem. Jeśli konsystencja kremu jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu lub wody.
Dodaj śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie krem? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż do momentu wytopienia tłuszczu. Podawaj krem ze słodkich ziemniaków w miseczkach z chipsem, posyp ziołami ułóż chips z boczku.
Komentarze