Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
![Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku](https://akademiasmaku.pl/storage/8128/conversions/krem-ze-slodkich-ziemniakow-z-chipsami-z-boczku-5324-single.webp)
8 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
Krem ze słodkich ziemniaków z chipsami z boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10878/conversions/JrROKjvGFWoYvy-thumb.webp)
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu płyty grzewczej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
Dodaj pokrojone słodkie ziemniaki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10879/conversions/jRzkMYxE72BWc8-thumb.webp)
Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zawartość garnka na gładki krem. Jeśli konsystencja kremu jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej bulionu lub wody.
Dodaj śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie krem? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10880/conversions/mjekTNFb4Ils3Z-thumb.webp)
Plastry boczku ułóż na rozgrzanej patelni i smaż do momentu wytopienia tłuszczu. Podawaj krem ze słodkich ziemniaków w miseczkach z chipsem, posyp ziołami ułóż chips z boczku.
Komentarze