Krem z batatów
Bataty są bardzo popularne w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że w porównaniu do klasycznych ziemniaków mają niższy indeks glikemiczny i zawierają dużo witamin (A, B, C, E, K) to...
Czytaj więcej
Bataty są bardzo popularne w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że w porównaniu do klasycznych ziemniaków mają niższy indeks glikemiczny i zawierają dużo witamin (A, B, C, E, K) to nadają się niemal do wszystkiego. Jedną z propozycji ich przyrządzenia, tuż obok wytrawnych placków z batatów czy ciasta, jest właśnie krem ze słodkich ziemniaków.
Zupa krem z batatów
Wspaniale komponuje się z jogurtem naturalnym, chudym serem kozim czy twarożkiem. Ta delikatna zupa polecana jest dla dzieci oraz osób chorych na wirusowe zapalenie wątroby. Najpierw należy przyrządzić bulion warzywny, a następnie umyć, obrać i pokroić bataty. Danie trzeba gotować nie dłużej niż 45 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z palnika i zmiksuj ją na gładki krem. Potrawę można doprawić świeżymi ziołami, takimi jak lubczyk ogrodowy, pietruszka oraz kolendra.