Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z batatów

Krem z batatów

Bataty są bardzo popularne w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że w porównaniu do klasycznych ziemniaków mają niższy indeks glikemiczny i zawierają dużo witamin (A, B, C, E, K) to...

Czytaj więcej
Krem z batatów
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Bataty są bardzo popularne w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego, że w porównaniu do klasycznych ziemniaków mają niższy indeks glikemiczny i zawierają dużo witamin (A, B, C, E, K) to nadają się niemal do wszystkiego. Jedną z propozycji ich przyrządzenia, tuż obok wytrawnych placków z batatów czy ciasta, jest właśnie krem ze słodkich ziemniaków.

Zupa krem z batatów

Wspaniale komponuje się z jogurtem naturalnym, chudym serem kozim czy twarożkiem. Ta delikatna zupa polecana jest dla dzieci oraz osób chorych na wirusowe zapalenie wątroby. Najpierw należy przyrządzić bulion warzywny, a następnie umyć, obrać i pokroić bataty. Danie trzeba gotować nie dłużej niż 45 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z palnika i zmiksuj ją na gładki krem. Potrawę można doprawić świeżymi ziołami, takimi jak lubczyk ogrodowy, pietruszka oraz kolendra.