Krówkowe brownie z malinami i miętą oraz sos truskawkowy od Gosi Leśniarek
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krówkowe brownie:
1 kostka masła
1 szt. czekolady mlecznej
1-2 szt. gorzkiej czekolady
3 szt. jajek
1 szklanka szklanka cukru
3 łyżka mąki tortowej
1 laski prawdziwej wanilii
250-300 g świeżych malin
20-25 szt. twardych krówek
kilka listki świeżej mięty do ozdoby
Sos truskawkowy:
0,5 kg świeżych truskawek
1 laski - laska wanilii
2 łyżka miodu
kilka łyżka soku pomarańczowego
Krówkowe brownie z malinami i miętą oraz sos truskawkowy od Gosi Leśniarek
Krówkowe brownie z malinami i miętą oraz sos truskawkowy od Gosi Leśniarek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie brownie:
- W niewielkim rondelku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i całość dokładnie mieszamy.
- W oddzielnym naczyniu łączymy cukier z jajkami i dokładnie miksujemy.
- Roztopiona czekoladę wraz z masłem dokładnie blendujemy.
- Dosypujemy mąkę i całość kolejny raz dokładnie mieszamy.
- Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Do masy dodajemy pokruszone krówki, kilka listków mięty i maliny.
- Całość pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 – 180 stopni.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
- Truskawki obieramy i kroimy.
- Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki: sok pomarańczowy, laskę wanilii.
- Całość dusimy około 5 minut wraz z miodem.
- Następnie miksujemy.
- Sosem możemy polać całe ciasto albo przelać do miseczek i podawać obok wraz z ciastem
Komentarze