Kruche ciasto z masą czekoladową
9 porcje
70 min
Średnie
Bez pszenicy i bez cukru! Przepyszne i wybitnie zdrowe ciasto - idealne do popołudniowej kawy!
Składniki
200 g mąka gryczana
90 g masło klarowane
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka ksylitol
3 łyżka woda
200 g daktyle
250 ml mleko ryżowe
Kruche ciasto z masą czekoladową
Kruche ciasto z masą czekoladową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
CIASTO
Masło/olej powinny być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę, sól, proszek, ksylitol i jajko.
Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2-3 łyżek zimnej wody nie pomoże przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę o średnicy ok. 23 cm i piecz 20 - 25 minut w 180 st. C.
W tym czasie zrób MASĘ do wyłożenia ciasta.
Daktyle zalej płynem - sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn. Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia, a następnie - jeszcze lekko ciepłą masę przełóż na upieczony wcześniej spód.
Komentarze