Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bez pszenicy i bez cukru! Przepyszne i wybitnie zdrowe ciasto - idealne do popołudniowej kawy!

Składniki

200 g mąka gryczana
90 g masło klarowane
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka ksylitol
3 łyżka woda
200 g daktyle
250 ml mleko ryżowe

Opis wykonania

CIASTO Masło/olej powinny być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę, sól, proszek, ksylitol i jajko. Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2-3 łyżek zimnej wody nie pomoże przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę o średnicy ok. 23 cm i piecz 20 - 25 minut w 180 st. C. W tym czasie zrób MASĘ do wyłożenia ciasta. Daktyle zalej płynem - sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn. Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia, a następnie - jeszcze lekko ciepłą masę przełóż na upieczony wcześniej spód.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych