Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)
8 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia
Składniki
1 szklanka orzechy włoskie
1/2 szklanka wiórki kokoswe
3/4 szklanka daktyle
1/2 łyżeczka cynamon
Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)
Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut.
Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.
Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę.
Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)
Komentarze