Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krewetki z kaparami z dodatkiem curry i pieprzu Cayenne.

Składniki

200 g świeżych pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
pieprz z młynka
250-300 g świeżych krewetek
1/2 łyżeczka soli
1/4 l rosołu
2 łyżka mąki
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżka słodkiej śmietany
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kaparów
1/2 łyżeczka curry
szczypta pieprzy Cayenne

Opis wykonania

Pieczarki umyć, oczyścić, odciąć kapelusze. Włożyć do naczynia nadającego się do mikrofalówki. Skropić sokiem cytrynowym i doprawić pieprzem. Zagotować pod przykryciem w podany sposób.Krewetki opłukać zimną wodą, pozostawić do odcieknięcia i osuszyć pomiędzy dwiema warstwami ręcznika papierowego. Ułożyć na pieczarkach. Pozostałe składniki włożyć do misy i dobrze wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym. PoIać krewetki w formie. Potrawkę gotować pod przykryciem w podany sposób. Po upływie połowy czasu gotowania masła zdjąć pokrywkę i gotować do końca. W tym czasie dwu, trzykrotnie zamieszać. Sposób nastawiania: Wstępne gotowanie pieczarek: mikrofalówka 600 w, 2-3 minuty. Gotowanie potrawki: mikrofalówka 600 W, 9-12 minut. Wariant: zamiast kaparów do sosu można dodać rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić go 1 łyżką stołową śmietany.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy