Łagodna potrawka z krewetek
4 porcje
Średnie
Krewetki z kaparami z dodatkiem curry i pieprzu Cayenne.
Składniki
200 g świeżych pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
pieprz z młynka
250-300 g świeżych krewetek
1/2 łyżeczka soli
1/4 l rosołu
2 łyżka mąki
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżka słodkiej śmietany
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kaparów
1/2 łyżeczka curry
szczypta pieprzy Cayenne
Łagodna potrawka z krewetek
Łagodna potrawka z krewetek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczarki umyć, oczyścić, odciąć kapelusze. Włożyć do naczynia nadającego się do mikrofalówki. Skropić sokiem cytrynowym i doprawić pieprzem. Zagotować pod przykryciem w podany sposób.Krewetki opłukać zimną wodą, pozostawić do odcieknięcia i osuszyć pomiędzy dwiema warstwami ręcznika papierowego. Ułożyć na pieczarkach. Pozostałe składniki włożyć do misy i dobrze wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym. PoIać krewetki w formie. Potrawkę gotować pod przykryciem w podany sposób. Po upływie połowy czasu gotowania masła zdjąć pokrywkę i gotować do końca. W tym czasie dwu, trzykrotnie zamieszać.
Sposób nastawiania:
Wstępne gotowanie pieczarek: mikrofalówka 600 w, 2-3 minuty.
Gotowanie potrawki: mikrofalówka 600 W, 9-12 minut.
Wariant: zamiast kaparów do sosu można dodać rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić go 1 łyżką stołową śmietany.
Komentarze