Lasagne
Lasagne to włoski klasyk, przygotowywany w naczyniu żaroodpornym. Jest to zapiekanka składająca się z warstw płatów makaronu, przekładanych mozzarellą, mięsem mielonym oraz sosami beszamelowym i pomidorowym a'la bolognese. Warstwy...
Czytaj więcej
Lasagne to włoski klasyk, przygotowywany w naczyniu żaroodpornym. Jest to zapiekanka składająca się z warstw płatów makaronu, przekładanych mozzarellą, mięsem mielonym oraz sosami beszamelowym i pomidorowym a'la bolognese. Warstwy lasagne widoczne są po przekrojeniu zapiekanki.
Jak zrobić lasagne?
Przygotowanie lasagne najlepiej zacząć od sosu bolońskiego. Jego gotowanie zajmuje najwięcej czasu. W zależności od przepisu czas gotowania sosu bolognese może wynosić nawet 2 godziny.
Następnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego z mąki, masła i mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej. Układanie lasagne w naczyniu żaroodpornym najlepiej zacząć od posmarowania dna sosem beszamelowym. Następnie układa się płaty makaronu, które przykrywa się sosem bolońskim. Następnie nakłada się sos beszamelowym i przykrywa makaronem. Układanie zapiekanki kończy się płatkami makaronu. Sos beszamelowy należy dzielić tak, aby wystarczyło go do posmarowania wierzchu. Wierzchnią warstwę posypuje się serem, np. mozzarellą.
Są dwa sposoby przygotowywania makaronu do lasagne. Część przepisów uwzględnia układanie surowego makaronu, który ugotuje się w sosie. Innym sposobem jest podgotowanie makaronu we wrzątku przez 2 minuty.
Pomysły na lasagne
Lasagne nie zawsze musi być z mięsem czy z sosem pomidorowym. Zapiekankę z powodzeniem można przygotować również w wersji wegetariańskiej, gdzie zamiast mięsa między płatkami makaronu znajdą się brokuły lub ogórek kiszony w sosie pomidorowym. Innym ciekawym wariantem wegetariańskiej lasagne będzie zapiekanka z dodatkiem szpinaku i cukinii. Wyjątkowo smaczną propozycją jest lasagne wyłącznie z sosem beszamelowym i szpinakiem lub brokułem. Sos beszamelowy można także zastąpić sosem serowym z sera cheddar, mozzarelli i parmezanu.