Pieczarki z grilla można przygotować w znacznie ciekawszy sposób niż tylko nabić na szaszłyki.
Pieczarki doskonale komponują się z serami pleśniowym. Takie połączenie dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Pieczarki faszerowane serem pleśniowym to świetna propozycja w grillowym menu.
Opis przygotowania:
- Pieczarki dokładnie oczyść i obierz. Odetnij trzonki, przekrój je wzdłuż i odłóż na bok.
- Kapelusze wydrąż łyżeczką starając się, aby wydrążona cześć się nie rozpadła.
- Do powstałych zagłębień włóż kawałek sera. Kapelusze przykryj wydrążoną częścią oraz trzonkami.
- Papier do pieczenia potnij w kwadraty. Na środku każdego umieść pieczarkę. Złóż razem rogi, które powinny stworzyć sakiewkę. Zwiąż ją przy pomocy nitki.
- Pieczarki grilluj około 5-10 minut w zależności od wielkości kapelusza i kawałka sera.
- Gotowe sakiewki przewiąż szczypiorkiem i odetnij nitkę.
- Resztę szczupiorku drobno posiekaj i podaj w miseczce obok pieczarek. Po rozcięciu sakiewek pieczarki można nim posypać.
TIP:
- Ser Lazur możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
- W warunkach domowych możesz przygotować sakiewki z ciasta filo, zamiast wykorzystywać papier do pieczenia.