Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczarki z grilla można przygotować w znacznie ciekawszy sposób niż tylko nabić na szaszłyki.

Składniki

10 pieczarek
Kawałek sera Lazur
Szczypta pieprzu
Papier do pieczenia
Nitka
Pęczek szczupiorku

Opis wykonania

Pieczarki doskonale komponują się z serami pleśniowym. Takie połączenie dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Pieczarki faszerowane serem pleśniowym to świetna propozycja w grillowym menu.

Opis przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i obierz. Odetnij trzonki, przekrój je wzdłuż i odłóż na bok.
  2. Kapelusze wydrąż łyżeczką starając się, aby wydrążona cześć się nie rozpadła.
  3. Do powstałych zagłębień włóż kawałek sera. Kapelusze przykryj wydrążoną częścią oraz trzonkami.
  4. Papier do pieczenia potnij w kwadraty. Na środku każdego umieść pieczarkę. Złóż razem rogi,  które powinny stworzyć sakiewkę. Zwiąż ją przy pomocy nitki.
  5. Pieczarki grilluj około 5-10 minut w zależności od wielkości kapelusza i kawałka sera.
  6. Gotowe sakiewki przewiąż szczypiorkiem i odetnij nitkę.
  7. Resztę szczupiorku drobno posiekaj i podaj w miseczce obok pieczarek. Po rozcięciu sakiewek pieczarki można nim posypać.

TIP:

  • Ser Lazur możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
  • W warunkach domowych możesz przygotować sakiewki z ciasta filo, zamiast wykorzystywać papier do pieczenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Doskonała kompozycja ❤️
Monka
Pieczarki też gotowe do wieczornego grillowania
Monka
Pyszne pieczareczki
bsylvia
Pyszne pieczarki, polecam!
Aleksandra J
Fajna przekąska 😁