Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lazurowe pieczarki

Opis wykonania

Pieczarki z grilla można przygotować w znacznie ciekawszy sposób niż tylko nabić na szaszłyki.

Pieczarki doskonale komponują się z serami pleśniowym. Takie połączenie dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Pieczarki faszerowane serem pleśniowym to świetna propozycja w grillowym menu.

Opis przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i obierz. Odetnij trzonki, przekrój je wzdłuż i odłóż na bok.
  2. Kapelusze wydrąż łyżeczką starając się, aby wydrążona cześć się nie rozpadła.
  3. Do powstałych zagłębień włóż kawałek sera. Kapelusze przykryj wydrążoną częścią oraz trzonkami.
  4. Papier do pieczenia potnij w kwadraty. Na środku każdego umieść pieczarkę. Złóż razem rogi,  które powinny stworzyć sakiewkę. Zwiąż ją przy pomocy nitki.
  5. Pieczarki grilluj około 5-10 minut w zależności od wielkości kapelusza i kawałka sera.
  6. Gotowe sakiewki przewiąż szczypiorkiem i odetnij nitkę.
  7. Resztę szczupiorku drobno posiekaj i podaj w miseczce obok pieczarek. Po rozcięciu sakiewek pieczarki można nim posypać.

TIP:

  • Ser Lazur możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
  • W warunkach domowych możesz przygotować sakiewki z ciasta filo, zamiast wykorzystywać papier do pieczenia.