Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi
3 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi
Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia, miód i lekko ostudzone mleko z agarem. Wszystko razem dobrze wymieszać (ewentualnie zmiksować) i przelać do miseczek lub pucharków. Zostawić do lekkiego stężenia. W międzyczasie do garnuszka wlać łyżkę wody, dodać syrop z agawy, jeżyny i włączyć palnik. Podgrzewać przez jakiś czas, do momentu, aż owoce lekko zmiękną, wyłączyć palnik i dodać jagody, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Lekko stężałą masę jogurtową udekorować syropem z owocami. Podawać schłodzone z lodówki lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze