Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi

Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy i pyszny deser.

Składniki

360 g Jogurt typu greckiego
200 ml Mleko roślinne lub krowie
3 łyżeczka Agar
30 g Migdały bez skórki lub płatki migdałowe
1 łyżeczka Nasiona chia
1 łyżka Miód
3 łyżka Jeżyny i jagody
3 łyżeczka Syrop z agawy

Opis wykonania

Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia, miód i lekko ostudzone mleko z agarem. Wszystko razem dobrze wymieszać (ewentualnie zmiksować) i przelać do miseczek lub pucharków. Zostawić do lekkiego stężenia. W międzyczasie do garnuszka wlać łyżkę wody, dodać syrop z agawy, jeżyny i włączyć palnik. Podgrzewać przez jakiś czas, do momentu, aż owoce lekko zmiękną, wyłączyć palnik i dodać jagody, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Lekko stężałą masę jogurtową udekorować syropem z owocami. Podawać schłodzone z lodówki lub w temperaturze pokojowej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych