Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jeżyny

Jeżyny

Jeżyny to owoce o słodko-kwaśnym smaku, które przez Polaków najchętniej spożywane są solo. Najlepiej smakują oczywiście te świeżo zerwane. Rosną dziko w lasach, ale z powodzeniem można uprawiać je...

Czytaj więcej
Jeżyny
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jeżyny to owoce o słodko-kwaśnym smaku, które przez Polaków najchętniej spożywane są solo. Najlepiej smakują oczywiście te świeżo zerwane. Rosną dziko w lasach, ale z powodzeniem można uprawiać je też w ogrodzie.

 

Ostrężyny, czernice – różne nazwy, ten sam smak

 

W niektórych regionach Polski jeżyny są również nazywane ostrężyną albo nawet… czernicami. Niezależnie od nazwy owoce wyróżniają się błyszczącą i intensywnie zabarwioną skórką. Jeżyny w większości charakteryzują się prawie czarną barwą, choć istnieją również odmiany o kolorze czerwonym i żółtym. Słodko-kwaśny smak owoców sprawia, że mogą zostać wykorzystane zarówno do dań na słodko, jak i tych w wersji wytrawnej. W babcinych przepiśnikach z pewnością znajdą się przepisy na sok lub konfitury z jeżyn. 

 

Właściwości jeżyn

 

Dlaczego warto jeść jeżyny? Bo zawierają mnóstwo antyoksydantów! To znaczy, że ich spożywanie opóźnia procesy starzenia. Przyspieszają przemianę materii i mają w sobie dużo błonnika, co sprawia, że będą dobrą przekąską dla odchudzających się. Tym bardziej, że jeżyny to tylko 43 kalorie w 100 gramach!

 

Co można zrobić z jeżyn? 

 

Jeżyny doskonale nadają się do owsianek, koktajli, musów i jogurtów. Ze względu na swój wygląd mogą pełnić również funkcję dekoracyjna wielu dań. Wykorzystamy to na przykład w deserach lub słodkich wypiekach. Te owoce nadają się również na przetwory – soki, dżemy, konfitury czy sosy. Do tego słodko-kwaśny smak jeżyn w postaci sosu podkreśli smak mięsa w daniu obiadowym. 

 

Przepisy z jeżynami

 

Jeżyny wykorzystasz w deserach, wypiekach, przekąskach na imprezę, a nawet daniach obiadowych. Sprawdź najlepsze przepisy z jeżynami w Akademii Smaku!

 

Ciasta z jeżynami

 

  • Torcik jeżynowy na bazie ciasta fasolowego

  • Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami

 

Desery z jeżynami

 

  • Kasza manna z galaretką i owocami

  • Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi

 

Potrawy i wypieki z jeżynami

 

  • Roladki z indyka z leśnym sosem

  • Drożdżowe bułeczki z jeżynami