Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Lemoniada z ogórkiem i koperkiem

Lemoniada z ogórkiem i koperkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niezwykle intrygująca i orzeźwiająca. Podając ją na przyjęciu na pewno zaskoczysz swoich gości. Grillowe potrawy także doskonale komponują się z lemoniadą.

Składniki

1 l wody
sok i skórka z 1 cytryny
1 szt. ogórek
3 szt. gałązki koperku

Opis wykonania

Doskonale chłodzi i orzeźwia, nawet w bardzo upalny dzień. Dodatek ogórka i koperku nie tylko znakomicie podkreśla smak, ale również wpływa na wartości odżywcze i mineralne napoju.

Cytrynę i ogórka sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Ogórka pokrój na plastry. Skórkę możesz zostawić. Wszystkie składniki zalej wodą w dzbanku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut zanim zaczniesz rozlewać ją do szklanek.

TIP

Jeśli napój jest mało słodki i zbyt kwaśny możesz dodać do niego łyżkę miodu.

Dla podkręcenia i bardziej wyrazistego smaku można dodać niewielką ilość tartego imbiru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Idealna na gorące dni!
Sylwucha
Orzeźwiająca, ciekawy smak i sporo witamin