Łosoś pod pierzynką podany z sałatką
1 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni
Składniki
150 g łososia
1/3 szklanka opakowanie makaronu muszelki
1/4 szklanka pestek z dyni
1/4 szklanka ziaren słonecznika
1/4 szklanka siemienia lnianego
1/4 szklanka sezamu
5 szt. Pomidorki koktajlowe
1 łyżka Olej z pestek dyni
1 łyżka Sos teryiaki
Łosoś pod pierzynką podany z sałatką
Łosoś pod pierzynką podany z sałatką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu około 8-9 minut
Łososia osuszamy, myjemy nacieramy sosem teryiaki i dymem wędzarniczym, pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 1 godzinę.
Na suchej patelni prażymy pestki z dyni, ziarna słonecznika. Do miseczki wsypujemy pestki z dyni, ziarna słonecznika, sezam i siemie lniane dokładnie mieszamy. Wierzch łososia pokrywamy mieszanką ziaren delikatnie przyciskamy. Łososia pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 10 minut
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszankę ziaren i rukole
Na talerzu układamy sałatkę z makaronu,łososia całość skrapiamy olejem z pestek dyni.
Komentarze