Lukier do zdobienia pierniczków świątecznych
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Lukier do zdobienia pierniczków świątecznych
Lukier do zdobienia pierniczków świątecznych
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dekorowanie pierniczków lukrem to nie tylko sposób na piękne ozdoby, ale także świetna zabawa, zwłaszcza podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Lukier do pierników jest prosty w wykonaniu, a jego idealna konsystencja pozwala na precyzyjne zdobienia.
Jak zrobić lukier do pierniczków? W czystej i suchej misce ubij białko na sztywną pianę. Piana nie powinna być zbyt luźna, aby móc trzymać kształt, ale też nie za twarda, aby nie utrudniać mieszania z cukrem.
Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder do ubitego białka, cały czas mieszając delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Dodaj cukier po łyżce, aby uniknąć zbrylania się mieszanki.
Gdy cały cukier już jest w misce, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Sok z cytryny poprawia smak lukru i pomaga utrzymać jego białą kolorystykę oraz nadaje mu delikatnej konsystencji, która łatwiej się rozprowadza. To doskonała glazura do pierniczków!
Mieszaj lukier do momentu, gdy będzie gładki i błyszczący. Jeśli lukier na pierniki jest zbyt gęsty, można dodać więcej soku z cytryny lub kilka kropel czystej wody. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
Potrzebujesz kolorowego lukru do pierników? Do zabarwiania lukru idealnie nadają się barwniki spożywcze w żelu, które nie wpłyną znacząco na konsystencję. Dodaj barwnik stopniowo, aż osiągniesz pożądany odcień.
Domowy lukier do pierników z białka jaja dobrze zastyga, tworząc twardą, błyszczącą powłokę, która może zachować swoje właściwości przez wiele dni, o ile pierniczki będą przechowywane w suchym miejscu.
Przełóż dobry lukier do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką lub użyj małej plastikowej torby z odciętym rogiem, aby dekorować pierniczki. Pozwól lukrowi zastygnąć na powietrzu, co zwykle zajmuje kilka godzin.
Komentarze