Kupuję surowe, szare krewetki. Pozbawiam je pancerzyków i przygotowuję marynatę.
Na tarce ścieram sparzoną limonkę i obrany kawałek korzenia imbiru.
Marynuję w skórce z limonki, wyciśniętym z niej soku i imbirze.
Z ciasta francuskiego wycinam za pomocą szklanki kółka, nakłuwam je widelcem, smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym, posypuję gruboziarnistą solą i piekę 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W garnku podgrzewam szampana, dodaję szczyptę cukru i pieprz. Dorzucam krewetki i chwilę gotuję (tylko do ścięcia białka).
Krewetki wyławiam łyżką cedzakową i studzę. Do sosu dorzucam posiekaną miętę i winogrona przekrojone na pół.
Redukuję całość i miksuję.
Na upieczone krążki z ciasta francuskiego wykładam krewetkę i polewam odrobiną szampańskiego sosu.
TIP
Zamiast obierać imbir nożem i narażać go na utratę sporej części miąższu – można obierać go za pomocą łyżki, zeskrobując skórkę ;)
TIP TECHNICZNY
Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania idealnego sosu do krewetek w szampanie skorzystaj z niskiego poziomu mocy - 2.