Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krewetki w szampańskim sosie

Składniki

szare krewetki
1 szt. limonka
1 szt. imbir
ciasto francuskie
szampan
olej kokosowy
mięta
winogrona
sól gruboziarnista

Opis wykonania

  1. Kupuję surowe, szare krewetki. Pozbawiam je pancerzyków i przygotowuję marynatę.
  2. Na tarce ścieram sparzoną limonkę i obrany kawałek korzenia imbiru.
  3. Marynuję w skórce z limonki, wyciśniętym z niej soku i imbirze.
  4. Z ciasta francuskiego wycinam za pomocą szklanki kółka, nakłuwam je widelcem, smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym, posypuję gruboziarnistą solą i piekę 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. W garnku podgrzewam szampana, dodaję szczyptę cukru i pieprz. Dorzucam krewetki i chwilę gotuję (tylko do ścięcia białka).
  6. Krewetki wyławiam łyżką cedzakową i studzę. Do sosu dorzucam posiekaną miętę i winogrona przekrojone na pół.
  7. Redukuję całość i miksuję.
  8. Na upieczone krążki z ciasta francuskiego wykładam krewetkę i polewam odrobiną szampańskiego sosu.

TIP

  • Zamiast obierać imbir nożem i narażać go na utratę sporej części miąższu – można obierać go za pomocą łyżki, zeskrobując skórkę ;)

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania idealnego sosu do krewetek w szampanie skorzystaj z niskiego poziomu mocy - 2.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych