Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krewetki w szampanie

Opis wykonania

Krewetki w szampańskim sosie

  1. Kupuję surowe, szare krewetki. Pozbawiam je pancerzyków i przygotowuję marynatę.
  2. Na tarce ścieram sparzoną limonkę i obrany kawałek korzenia imbiru.
  3. Marynuję w skórce z limonki, wyciśniętym z niej soku i imbirze.
  4. Z ciasta francuskiego wycinam za pomocą szklanki kółka, nakłuwam je widelcem, smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym, posypuję gruboziarnistą solą i piekę 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. W garnku podgrzewam szampana, dodaję szczyptę cukru i pieprz. Dorzucam krewetki i chwilę gotuję (tylko do ścięcia białka).
  6. Krewetki wyławiam łyżką cedzakową i studzę. Do sosu dorzucam posiekaną miętę i winogrona przekrojone na pół.
  7. Redukuję całość i miksuję.
  8. Na upieczone krążki z ciasta francuskiego wykładam krewetkę i polewam odrobiną szampańskiego sosu.

TIP

  • Zamiast obierać imbir nożem i narażać go na utratę sporej części miąższu – można obierać go za pomocą łyżki, zeskrobując skórkę ;)

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania idealnego sosu do krewetek w szampanie skorzystaj z niskiego poziomu mocy - 2.