Majonez bazyliowy
![Majonez bazyliowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7877/conversions/majonez-bazyliowy-5061-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Majonez bazyliowy robi się na bazie przepisu na majonez klasyczny, dodając świeże listki bazylii. Na tej bazie można zrobić inne smakowe majonezy, są one zawsze atrakcyjnym dodatkiem do dań.
Składniki
1 jajo
300 ml oleju
6-8 posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka octu winnego, białego lub soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka ciepłej wody
odrobina soli
Majonez bazyliowy
Majonez bazyliowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10159/conversions/00dLGpBVnlPmIy-thumb.webp)
Przelane wcześniej wrzątkiem jajo wbij do naczynia od blendera.
Dodaj musztardę i ocet, cukier, posiekaną bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10160/conversions/xV0rmZh5dBHStl-thumb.webp)
Użyj blendera Bosch z rózgą.
Zacznij miksować i powoli, małym strumieniem wlewaj olej.
Miksuj do momentu, gdy majonez osiągnie puszystą konsystencję.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10161/conversions/8DElIgDfcHPjOK-thumb.webp)
Tak przygotowany majonez możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze