Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Majonez bazyliowy robi się na bazie przepisu na majonez klasyczny, dodając świeże listki bazylii. Na tej bazie można zrobić inne smakowe majonezy, są one zawsze atrakcyjnym dodatkiem do dań.

Składniki

1 jajo
300 ml oleju
6-8 posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka octu winnego, białego lub soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka ciepłej wody
odrobina soli

Opis wykonania

1

Przelane wcześniej wrzątkiem jajo wbij do naczynia od blendera. 

Dodaj musztardę i ocet, cukier, posiekaną bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.

2

Użyj blendera Bosch z rózgą.

Zacznij miksować i powoli, małym strumieniem wlewaj olej.

Miksuj do momentu, gdy majonez osiągnie puszystą konsystencję.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Tak przygotowany majonez możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Idealny dodatek do grilla, polecam.
Pafwvcio
Dobre, koper zamiast bazylii też spoko!
bsylvia
Super przepis, bardzo polecam!
Ewusia1222
Bardzo dobry majonez, ma ciekawy smak
Lalaxo
Fajny dodatek do dań