Majonez bazyliowy
4 porcje
15 min
Łatwe
Majonez bazyliowy robi się na bazie przepisu na majonez klasyczny, dodając świeże listki bazylii. Na tej bazie można zrobić inne smakowe majonezy, są one zawsze atrakcyjnym dodatkiem do dań.
Składniki
1 jajo
300 ml oleju
6-8 posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka octu winnego, białego lub soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka ciepłej wody
odrobina soli
Majonez bazyliowy
Majonez bazyliowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przelane wcześniej wrzątkiem jajo wbij do naczynia od blendera.
Dodaj musztardę i ocet, cukier, posiekaną bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.
Użyj blendera Bosch z rózgą.
Zacznij miksować i powoli, małym strumieniem wlewaj olej.
Miksuj do momentu, gdy majonez osiągnie puszystą konsystencję.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Tak przygotowany majonez możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze