Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Majonez bazyliowy robi się na bazie przepisu na majonez klasyczny, dodając świeże listki bazylii. Na tej bazie można zrobić inne smakowe majonezy, są one zawsze atrakcyjnym dodatkiem do dań.

Składniki

1 jajo
300 ml oleju
6-8 posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka octu winnego, białego lub soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka ciepłej wody
odrobina soli

Opis wykonania

1

Przelane wcześniej wrzątkiem jajo wbij do naczynia od blendera. 

Dodaj musztardę i ocet, cukier, posiekaną bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.

2

Użyj blendera Bosch z rózgą.

Zacznij miksować i powoli, małym strumieniem wlewaj olej.

Miksuj do momentu, gdy majonez osiągnie puszystą konsystencję.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Tak przygotowany majonez możesz trzymać w lodówce przez kilka dni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Idealny dodatek do grilla, polecam.
Pafwvcio
Dobre, koper zamiast bazylii też spoko!