Małże w sosie pomidorowym
4 porcje
25 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Małże w sosie pomidorowym
Małże w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Muszle oczyszczamy nożem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku). Małże, które się pootwierają należy postukać o blat, te które się pozamykają nadają się do spożycia; otwarte/uchylone należy wyrzucić. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę, czosnek i papryczkę chilli. Podsmażamy około dwóch minut, wlewamy wino. Wino należy zredukować, następnie dodać pupę pomidorową, doprawić pieprzem i solą. Jak tylko płyn zacznie się gotować wrzucamy muszle, przykrywamy garnek i czekamy około 5 minut. Sprawdzamy czy małże są pouchylane, potrząsamy garnkiem i wykładamy wszystko do głębokiego talerza, posypując wszystko natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i kieliszkiem białego wina ;)
Komentarze