Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Małże w sosie pomidorowym! Jeśli nie macie ochoty na czasochłonny obiad, a chcecie zjeść coś pysznego i wykwintnego, ta opcja jest dla Was! Nie ma nic pyszniejszeno niż owoce morza - przepis jest prosty i wyśmienity!

Składniki

1 kg świeże małże
pół szt. papryczka chilli
ząbki czosnku
1 szt. szalotka
łyżka oliwy
łyżka masła
200 ml pulpy pomidorowej
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżki natki pietruszki
sól

Opis wykonania

Muszle oczyszczamy nożem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku). Małże, które się pootwierają należy postukać o blat, te które się pozamykają nadają się do spożycia; otwarte/uchylone należy wyrzucić. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę, czosnek i papryczkę chilli. Podsmażamy około dwóch minut, wlewamy wino. Wino należy zredukować, następnie dodać pupę pomidorową, doprawić pieprzem i solą. Jak tylko płyn zacznie się gotować wrzucamy muszle, przykrywamy garnek i czekamy około 5 minut. Sprawdzamy czy małże są pouchylane, potrząsamy garnkiem i wykładamy wszystko do głębokiego talerza, posypując wszystko natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i kieliszkiem białego wina ;)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Idealne danie na romantyczny wieczór 🙂