Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

MAŁŻE W SOSIE POMIDOROWYM

Opis wykonania

Małże w sosie pomidorowym! Jeśli nie macie ochoty na czasochłonny obiad a chcecie zjeść coś pysznego i wykwintnego, ta opcja jest dla Was! Zapraszam!

Muszle oczyszczamy nożem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku).
Małże, które się pootwierają należy postukać o blat, te które się pozamykają nadają się do spożycia; otwarte/uchylone należy wyrzucić.
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę, czosnek i papryczkę chilli.
Podsmażamy około dwóch minut, wlewamy wino.
Wino należy zredukować, następnie dodać pupę pomidorową, doprawić pieprzem i solą.
Jak tylko płyn zacznie się gotować wrzucamy muszle, przykrywamy garnek i czekamy około 5 minut.
Sprawdzamy czy małże są pouchylane, potrząsamy garnkiem i wykładamy wszystko do głębokiego talerza, posypując wszystko natką pietruszki.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i kieliszkiem białego wina ;)