Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, makaron z prawdziwkami z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Ten aromatyczny i kremowy sos z grzybów leśnych jest doskonałą propozycją na obiad. Największą zaletą tego dania są prawdziwki, które nadają mu głęboki smak. Sprawdź przepis na makaron z sosem grzybowo-śmietanowym.

Składniki

500 g prawdziwków
1 szt. średniej cebuli
1/2 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżka śmietany 18%
do smaku sól i pieprz
do smażenia oliwa
makaron tagliatelle lub inny makaron

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
437 kcal
Tłuszcz
12.2 g
Węglowodany
64.7 g
Błonnik
20.7 g
Białko
10.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Oczyszczone i umyte prawdziwki pokrój na mniejsze części. W garnku zagotuj wodę, dodaj makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię z oliwą wrzuć pokrojoną cebulę, jak już będzie zeszklona, dodaj pokrojone prawdziwki oraz tymianek, smaż razem na płycie grzewczej ok. 10 minut. Dodaj śmietanę, jeśli całość będzie za gęsta, dodaj wodę z garnka z makaronem.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Bosh Logo
Bosh

Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię z prawdziwkami, całość dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wykwintne danie, smak kojarzy mi się z latem, kiedy można zbierać grzyby.
Pafwvcio
Proste, szybkie oraz smaczne :D !