Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, makaron z prawdziwkami z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Ten aromatyczny i kremowy sos z grzybów leśnych jest doskonałą propozycją na obiad. Największą zaletą tego dania są prawdziwki, które nadają mu głęboki smak. Sprawdź przepis na makaron z sosem grzybowo-śmietanowym.

Składniki

500 g prawdziwków
1 szt. średniej cebuli
1/2 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
3 łyżka śmietany 18%
do smaku sól i pieprz
do smażenia oliwa
makaron tagliatelle lub inny makaron

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
437 kcal
Tłuszcz
12.2 g
Węglowodany
64.7 g
Błonnik
20.7 g
Białko
10.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Oczyszczone i umyte prawdziwki pokrój na mniejsze części. W garnku zagotuj wodę, dodaj makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Na patelnię z oliwą wrzuć pokrojoną cebulę, jak już będzie zeszklona, dodaj pokrojone prawdziwki oraz tymianek, smaż razem na płycie grzewczej ok. 10 minut. Dodaj śmietanę, jeśli całość będzie za gęsta, dodaj wodę z garnka z makaronem.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię z prawdziwkami, całość dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wykwintne danie, smak kojarzy mi się z latem, kiedy można zbierać grzyby.
Pafwvcio
Proste, szybkie oraz smaczne :D !
Radosław
To danie jest kwintesencją doskonałego połączenia smaków!
monosan9
Świetny przepis na szybki obiad. Po prostu.