Makaron ze szprotkami
2 porcje
15 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Jest to przepis zainspirowany sycylijską pastą z tuńczyka. Ja użyłam szprotek, które mam zawsze pod ręką. Pastę można używać jako bazę do makaronu lub jako pastę do pieczywa. Przygotuj ze mną pyszną wersję z makaronem!
Składniki
250 g makaronu bucatini lub spaghetti
1 puszka wędzonych szprotek w oleju
1 szt. dużej cytryny
1 łyżka kaparów z zalewy
1-2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku sól i pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
820.5 kcal
Tłuszcz
33.7 g
Węglowodany
86.6 g
Błonnik
42.8 g
Białko
8.45 g
Sól
3 g
Makaron ze szprotkami
Makaron ze szprotkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Wybrany makaron ugotuj na płycie grzewczej według wskazówek na opakowaniu.
Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
Do przystawki blendera z nożami tnącymi dodaj: szprotki, skórkę i sok z cytryny, kapary, oliwę z oliwek – zblenduj całość na jednolitą masę.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Podanie:
Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowaną pastą i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Komentarze