Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jest to przepis zainspirowany sycylijską pastą z tuńczyka. Ja użyłam szprotek, które mam zawsze pod ręką. Pastę można używać jako bazę do makaronu lub jako pastę do pieczywa. Przygotuj ze mną pyszną wersję z makaronem!

Składniki

250 g makaronu bucatini lub spaghetti
1 puszka wędzonych szprotek w oleju
1 szt. dużej cytryny
1 łyżka kaparów z zalewy
1-2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
820.5 kcal
Tłuszcz
33.7 g
Węglowodany
86.6 g
Błonnik
42.8 g
Białko
8.45 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Wybrany makaron ugotuj na płycie grzewczej według wskazówek na opakowaniu.

Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.

Do przystawki blendera z nożami tnącymi dodaj: szprotki, skórkę i sok z cytryny, kapary, oliwę z oliwek – zblenduj całość na jednolitą masę.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowaną pastą i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Oprósz danie posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Uwielbiam szprotki, ale zwykle wyjadam je prosto ze słoiczka. Tym razem postawiłam zrobić ten makaron- kolor jest absolutnie „niejadalny”, nie zachęca do spróbowania. Smak jest bardzo ciekawy, cytryna świetnie podbija smak szprotek. Raczej nie będzie to nasze rodzinne danie, ale dla mnie było to ciekawe doświadczenie smakowe 😀