Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto obłędne smakuje nie tylko dzieciom, choć jest ono jednym z ulubionych.

Składniki

4 szt. - żółtek
40 g - cukru pudru
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
120 g - masła
4 szt. - białek
250 g - cukru
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
600 g - malin
3 opakowania - galaretki malinowej
2,5 szklanki - wrzącej wody
750 ml - mleka
3 szt. - żółtek
4,5 łyżki - mąki pszennej
3 łyżki - mąki ziemniaczanej
- nasiona z laski wanilii

Opis wykonania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem.Owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce.

Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180 stopniach do zrumienienia.

Białka ubij na sztywno i dodaj dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh

Kiedy uzyskasz sztywną pianę dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.

Mrożone maliny rozmroź na durszlaku. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły.

Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać wylej je na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki.

500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W 250 ml rozmieszaj dokładnie mąki, cukier, żółtka, wanilię. Wlej całość do gotującego się mleka, doprowadź do wrzenia stale mieszając i gotuj ok. 1 min.

Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na białą puszystą masę, dodawaj partiami budyń i całość dokładnie utrzyj. Wyłóż na ciasto masę budyniową i całość przykryj bezą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych