Malinowy pocałunek pod chmurką
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Malinowy pocałunek pod chmurką
Malinowy pocałunek pod chmurką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem.Owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180 stopniach do zrumienienia.
Białka ubij na sztywno i dodaj dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Kiedy uzyskasz sztywną pianę dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.
Mrożone maliny rozmroź na durszlaku. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły.
Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać wylej je na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki.
500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W 250 ml rozmieszaj dokładnie mąki, cukier, żółtka, wanilię. Wlej całość do gotującego się mleka, doprowadź do wrzenia stale mieszając i gotuj ok. 1 min.
Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na białą puszystą masę, dodawaj partiami budyń i całość dokładnie utrzyj. Wyłóż na ciasto masę budyniową i całość przykryj bezą.
Komentarze