Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Malinowy pocałunek pod chmurką

Opis wykonania

Ciasto obłędne smakuje nie tylko dzieciom, choć jest ono jednym z ulubionych.

Opis przygotowania:



  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połączyć z zimnym masłem.Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

  2. Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Wyrównać i nakłuć widelcem.Piec ok. 15-20 min w 180 stopniach do zrumienienia.

  3. Białka ubić na sztywno i dodawać dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając.

  4. Kiedy uzyskamy sztywną pianę dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Wykładać ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piec w 140 stopniach przez ok. 60 min.

  5. Mrożone maliny rozmrozić na durszlaku. Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzącej wodzie i odstawić, by delikatnie przestygły.

  6. Następnie dodać maliny i wymieszać. Kiedy zaczną się zsiadać wylać je na wcześniej upieczony spód i wstawiamy do lodówki.

  7. 500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. W 250 ml rozmieszać dokładnie mąki, cukier, żółtka, wanilię. Wlać całość do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok. 1 min.

  8. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło w utrzeć na białą puszystą masę, dodawać partiami budyń i całość dokładnie utrzeć.Wyłożyć na ciasto masę budyniową i całość przykryć bezą.