Malinowy pocałunek pod chmurką
![Malinowy pocałunek pod chmurką](https://akademiasmaku.pl/storage/3523/conversions/malinowy-pocalunek-pod-chmurka-524-single.webp)
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Malinowy pocałunek pod chmurką
Malinowy pocałunek pod chmurką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8821/conversions/SEW2jbmKBFF8HB-thumb.webp)
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem.Owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8822/conversions/PTIZKqxHXkxgc7-thumb.webp)
Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180 stopniach do zrumienienia.
Białka ubij na sztywno i dodaj dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8823/conversions/5BuV1br6p3qucV-thumb.webp)
Kiedy uzyskasz sztywną pianę dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8824/conversions/HEIpYqxz3lQ9oH-thumb.webp)
Mrożone maliny rozmroź na durszlaku. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły.
Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać wylej je na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8825/conversions/fLzgSJ7s3eItfX-thumb.webp)
500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W 250 ml rozmieszaj dokładnie mąki, cukier, żółtka, wanilię. Wlej całość do gotującego się mleka, doprowadź do wrzenia stale mieszając i gotuj ok. 1 min.
Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na białą puszystą masę, dodawaj partiami budyń i całość dokładnie utrzyj. Wyłóż na ciasto masę budyniową i całość przykryj bezą.
Komentarze