Małże Azja Style
4 porcje
Średnie
Małże z mlekiem kokosowym na sposób azjatycki.
Składniki
500 g muli
2 szt. papryczki chili
kawałek świeżego imbiru
3 szt. łodygi trawy cytrynowej
pęczek kolendry
kilka szt. liści kafir
szalotki
500 ml mleka kokosowego
2 szt. limonki
1 łyżka masła
Małże Azja Style
Małże Azja Style
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- W wysokim garnku podsmażam na łyżce masła, drobno posiekane papryczki chilli, najpierw jednak przekrawam je wzdłuż na pół i ze środka usuwam gniazda nasienne.
- Szalotki siekam drobno, trawę cytrynową pozbawiam zewnętrznej warstwy, odkrawam kawałek zdrewniałej końcówki i drobno siekam. Na koniec dorzucam kilka liści kafir.
- Dorzucam starty, obrany ze skórki korzeń imbiru, zalewam mleczkiem kokosowym.
- Całość chwilę duszę, wrzucam mule.
- Limonkę traktuję wrzątkiem i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach nad garnkiem.
- Dodaję sok z limonki.
- Po kilku minutach, kiedy sos się nieco zredukuje wykładam mule do miski, oprószam posiekaną kolendrą.
TIP
- Żeby upewnić się, że mule są świeże, oddzielam zamknięte od tych otwartych.
- Chwytam każdą otwartą muszle i postukuję nią o blat – jeśli „reaguje” i się przymyka – to znaczy, że żywa i mogę jej użyć do gotowania.
Komentarze