Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Małże z mlekiem kokosowym na sposób azjatycki.

Składniki

500 g muli
2 szt. papryczki chili
kawałek świeżego imbiru
3 szt. łodygi trawy cytrynowej
pęczek kolendry
kilka szt. liści kafir
szalotki
500 ml mleka kokosowego
2 szt. limonki
1 łyżka masła

Opis wykonania

  1. W wysokim garnku podsmażam na łyżce masła, drobno posiekane papryczki chilli, najpierw jednak przekrawam je wzdłuż na pół i ze środka usuwam gniazda nasienne.
  2. Szalotki siekam drobno, trawę cytrynową pozbawiam zewnętrznej warstwy, odkrawam kawałek zdrewniałej końcówki i drobno siekam. Na koniec dorzucam kilka liści kafir.
  3. Dorzucam starty, obrany ze skórki korzeń imbiru, zalewam mleczkiem kokosowym.
  4. Całość chwilę duszę, wrzucam mule.
  5. Limonkę traktuję wrzątkiem i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach nad garnkiem.
  6. Dodaję sok z limonki.
  7. Po kilku minutach, kiedy sos się nieco zredukuje wykładam mule do miski, oprószam posiekaną kolendrą.

TIP

  1. Żeby upewnić się, że mule są świeże, oddzielam zamknięte od tych otwartych.
  2. Chwytam każdą otwartą muszle i postukuję nią o blat – jeśli „reaguje” i się przymyka – to znaczy, że żywa i mogę jej użyć do gotowania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych