Małże

Małże

 

Śródziemnomorski rarytas – świeże, pachnące morzem i morskim wiatrem. Za te wyjątkowe owoce morza jesteśmy w stanie zapłacić odpowiednią cenę w dobrych restauracjach. A gdyby tak przyrządzić je samemu?

Jak przyrządzić małże

Sposobów na przygotowanie małży, znanych również jako mule, jest tak wiele, że ciężko je zliczyć. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Pierwsza z nich dotyczy samego produktu – oczywiście powinien być on świeży. Jak sprawdzić, czy małże są świeże? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na sposób ich przechowywania w sklepie – powinny być w zimnej lodówce lub obłożone lodem (na pewno nie zanurzone w wodzie).  Świeże małże są zamknięte. Przed gotowaniem należy je dokładnie oczyścić ze wszystkich naleciałości, np. druciakiem. Małże według najprostszego przepisu udusimy w ok. 2-3 minuty. Te muszle, które po ugotowaniu się nie otworzą, należy wyrzucić. 

Jak jeść małże?

Z reguły małże można jeść palcami lub widelcem, przytrzymując muszlę w dłoni. Przy kolejnych muszlach, za szczypce do wyciągania kolejnych posłużyć może pusta skorupka. Małże spożywa się same, np. z dodatkiem bagietki, ale znane są również specjalne potrawy z małżami, takie jak np. spaghetti czy risotto (w Hiszpanii są składnikiem paelli). Małże zapiekane spotkać można na Sycylii. Warto przyrządzić je także we własnym domu.