Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne
4 porcje
15 min
Łatwe
Połączenie kakao i pieprzu to "strzał w dziesiątkę"! Dodatkowo brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący.
Składniki
100 g masło
1/2 szklanka cukier biały
1/3 szklanka cukier brązowy
1 szt. jajko
1 szklanka mąka pszenna
1/4 szklanka kakao
1 łyżeczka cynamon
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
1/3 łyżeczka pieprz cayenne
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło z cukrami utrzeć do puszystości.
Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.
(Powinna powstać jednolita masa.)
Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę (wyjdzie około 20 sztuk) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.)
Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia.
(Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.)
Komentarze