Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem
4 porcje
Średnie
Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)
Składniki
400 g Pietruszka korzeń
2 szt. Gruszki
1 l Domowy bulion warzywny
250 ml Mleko migdałowe
100 g Ryż biały
3 szt. Rozmaryn gałązki
4 łyżka Migdały płatki
2 łyżka Masło
1/2 łyżeczka Sól
2 szczypta Pieprz
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę.
W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia.
Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki.
Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu do uzyskania żądanej konsystencji, zagotuj. Przed podaniem przybierz plastrami gruszki i rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami.
Komentarze