Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zanurz się w magiczny świat z aromatycznymi miodowymi pierniczkami, które upieczone wcześniej i schowane do pudełka, zrobią się miękkie i umilą święta. Oto przepis na miodowe pierniki, który zapisze się w Twoich świątecznych wspomnieniach.

Składniki

1 kg mąki
400 g miodu
400 g cukru pudru
1 kostka margaryny
2 szt. jajka
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżka ciemnego kakao
3 łyżeczka sody
2 łyżeczka cynamonu

Opis wykonania

Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu czy imbiru kojarzy się z ciepłem i radością świąt. Jest to część przygotowań przedświątecznych, a pieczenie ciasteczek stanowi okazję do spędzenia czasu z rodziną. Jak zrobić pierniczki świąteczne? Margarynę rozpuść w rondelku na małym ogniu. Lekko przestudzoną margarynę wymieszaj z miodem.

Sypkie składniki wymieszaj razem w dużej misce, dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz do tego użyć robota planetarnego Bosch OptiMUM, by znacznie ułatwić sobie prace.

Stopniowo dodawaj margarynę z miodem. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Masę piernikową rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wycinaj ciasteczka, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 8–10 minut.

Prawdziwe pierniczki świąteczne łatwiej dekoruje się gdy lekko zmiękną, ponieważ po upieczeniu są bardzo kruche. Jak zrobić lukier do pierników? Najlepiej nadaje się do ozdób lukier królewski przygotowywany z białka jajka, cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego.

Po upieczeniu trzymaj świąteczne pierniczki w metalowej puszce. Dzięki temu szybciej zmiękną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Fajna zabawa, piękny zapach i super pomysł na prezent dla bliskich ❤️
Małgorzata
Nasza świąteczna tradycja, każdy dekoruje swoje pierniczki więc są naprawdę różnorodne. Robię setki pierniczków i obdarowywuję nimi bliższych i dalszych.
Pafwvcio
Idealnie wiszą na choince!
Maria Izabela
Pyszne, miodowe pierniczki
damdlani
Przepyszne! Szkoda je jeść, jak żona udekoruje ;)
1991RB
Święta bez tych pierniczków nie istnieją :)
Ewusia1222
Tradycyjny przepis
anlovi
Inwencja twórcza dzieciaczków.
Lalaxo
Idealne do przygotowania z dzieciakami
MBrozek
Już niedługo zacznę produkcję masową :)
lukas.kar
Cudowny zapach w całym domu, a pierniczki smakują obłędnie
Testerka84
Idealne na prezent