Mus jabłkowo-rumowy
![Mus jabłkowo-rumowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7241/conversions/mus-jablkowo-rumowy-4409-single.webp)
6 porcje
150 min
Łatwe
Składniki
Mus jabłkowo-rumowy
Mus jabłkowo-rumowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8316/conversions/H1Nrl7pq4PhA8h-thumb.webp)
Jabłka pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8317/conversions/jAKMp987P4TTS9-thumb.webp)
Obieramy je ze skórki, wydrążymy gniazda nasienne, przekładamy do blendera i miksujemy na puszystą masę.
Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, dodajemy rum i wlewamy do jabłek.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8318/conversions/rJ0H7dm5Sk3yLP-thumb.webp)
Białka ubijamy z cukrem i pod koniec dodajemy po jednej łyżce musu jabłkowego, cały czas mieszając na wolnych obrotach.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8319/conversions/qiM0AQRyxQ3Ta2-thumb.webp)
Przekładamy do kieliszków koktajlowych i schładzamy.
Podajemy ze świeżo tartym cynamonem i listkiem mięty.
Komentarze