Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello

Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello

Składniki

1 szt. świeże mango
300 ml jogurt naturalny 0%
6 łyżka nasiona chia
700 ml mleko (roślinne lub krowie chude)
100 g płatki ryżowe
200 g wiórki kokosowe
1 szt. laska wanilii

Opis wykonania

1. CHIA Do dwóch szklanek wsypujemy po ok. 3 łyżki nasion chia i zalewamy każdą porcję 200 ml mleka. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę-dwie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ponownie mieszamy nasiona z mlekiem i wstawiamy do lodówki aż napęcznieją. 2. MUS MANGO Dojrzałe mango obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do blendera i dodajemy 300 ml jogurtu naturalnego. Miksujemy na gładki, gęsty mus. 3. Pozostałe mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii i wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowane płatki pozostawiamy do wystudzenia, następnie formujemy z nich małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na koniec nasiona chia przekładamy do pucharka, delikatnie zalewamy musem mango, wierzch dekorujemy kuleczkami Rafaello. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych