Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello
2 porcje
60 min
Łatwe
Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello
Składniki
1 szt. świeże mango
300 ml jogurt naturalny 0%
6 łyżka nasiona chia
700 ml mleko (roślinne lub krowie chude)
100 g płatki ryżowe
200 g wiórki kokosowe
1 szt. laska wanilii
Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello
Mus z mango, nasionami chia i ryżowym Rafaello
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. CHIA
Do dwóch szklanek wsypujemy po ok. 3 łyżki nasion chia i zalewamy każdą porcję 200 ml mleka. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę-dwie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ponownie mieszamy nasiona z mlekiem i wstawiamy do lodówki aż napęcznieją.
2. MUS MANGO
Dojrzałe mango obieramy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do blendera i dodajemy 300 ml jogurtu naturalnego. Miksujemy na gładki, gęsty mus.
3. Pozostałe mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii i wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowane płatki pozostawiamy do wystudzenia, następnie formujemy z nich małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Na koniec nasiona chia przekładamy do pucharka, delikatnie zalewamy musem mango, wierzch dekorujemy kuleczkami Rafaello.
Smacznego!
Komentarze