Oliwki w cieście
4 porcje
Średnie
Pyszne kulki z ciasta nadziane zielonymi oliwkami.
Składniki
2 garść Oliwki zielone drylowane
200 ml Olej
2 szczypta chili
2 szt. Jajka
200 g Mąka
100 ml Mleko
1 łyżka Cukier
8 g Proszek do pieczenia
Oliwki w cieście
Oliwki w cieście
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, chili (ilość wg uznania), jajkami i cukrem. Oliwki odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do przygotowanej panierki.
W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Oliwki wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Najlepiej nakładać oliwkę na łyżce (razem z porcją ciasta) i zsuwać drugą łyżką do gorącego oleju.
Komentarze