


Karnawał sprzyja słodkiemu szaleństwu. Królują takie przysmaki jak: oponki, pączki, faworki. W Akademii Smaku proponuję pyszne oponki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem.
W misce umieść przesianą mąkę z sodą, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm.
Szklanką wytnij kółka o średnicy około 7-8 cm, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze kółka.
Na płycie grzewczej w większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj oponki partiami. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.
Usmażone oponki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po przestudzeniu oponki serowe posyp cukrem pudrem.