Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karnawał sprzyja słodkiemu szaleństwu. Królują takie przysmaki jak: oponki, pączki, faworki. W Akademii Smaku proponuję pyszne oponki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem.

Składniki

250 g mąki pszennej
250 g twarogu
100 ml śmietany 12%
50 g cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do głębokiego smażenia, np. olej rzepakowy
cukier puder do posypania

Opis wykonania

1

W misce umieść przesianą mąkę z sodą, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieść gładkie ciasto.

2

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. 

Szklanką wytnij kółka o średnicy około 7-8 cm, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze kółka.

3

Na płycie grzewczej w większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj oponki partiami. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

4

Usmażone oponki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Po przestudzeniu oponki serowe posyp cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
100 razy lepsze niż pączki;)
DS
Smak dzieciństwa
Marta
Smak mojego dzieciństwa, muszę zrobić te oponki moim dzieciom :)
Marzenna
Oponki są mięciutkie i puszyste.Super przepis.
Maria Izabela
Delikatne pyszne oponki
Lalaxo
jestem fanką takich wypieków. dobry przepis