Oponki z serem
![Oponki z serem](https://akademiasmaku.pl/storage/7743/conversions/oponki-z-serem-4918-single.webp)
10 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Oponki z serem
Oponki z serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9648/conversions/BtNvDIk8VA2Rpy-thumb.webp)
W misce umieść przesianą mąkę z sodą, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieść gładkie ciasto.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9649/conversions/TyqEMRGVcawCtw-thumb.webp)
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm.
Szklanką wytnij kółka o średnicy około 7-8 cm, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze kółka.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9650/conversions/ZhlhBGoRP1Pz25-thumb.webp)
Na płycie grzewczej w większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj oponki partiami. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9651/conversions/YqmNK0bUcPV7cw-thumb.webp)
Usmażone oponki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po przestudzeniu oponki serowe posyp cukrem pudrem.
Komentarze