Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karnawał sprzyja słodkiemu szaleństwu. Królują takie przysmaki jak: oponki, pączki, faworki. W Akademii Smaku proponuję pyszne oponki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem.

Składniki

250 g mąki pszennej
250 g twarogu
100 ml śmietany 12%
50 g cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do głębokiego smażenia, np. olej rzepakowy
cukier puder do posypania

Opis wykonania

1

W misce umieść przesianą mąkę z sodą, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieść gładkie ciasto.

2

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. 

Szklanką wytnij kółka o średnicy około 7-8 cm, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze kółka.

3

Na płycie grzewczej w większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj oponki partiami. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

4

Usmażone oponki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Po przestudzeniu oponki serowe posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
100 razy lepsze niż pączki;)
DS
Smak dzieciństwa
Marta
Smak mojego dzieciństwa, muszę zrobić te oponki moim dzieciom :)
Marzenna
Oponki są mięciutkie i puszyste.Super przepis.
Maria Izabela
Delikatne pyszne oponki
Lalaxo
jestem fanką takich wypieków. dobry przepis