Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 3)


Ossobuco to tradycyjna potrawa, która wywodzi się z Włoch, a dokładniej z Mediolanu. To gicz cielęca – na początku podsmażana, a następnie duszona wraz z warzywami w białym winie.

Składniki

2 plastry - giczy cielęcej
1 szt. - marchewki
1 łodyga - selera naciowego
1 szt. - cebuli
3 łyżki - masła
300 ml - bulionu
150 ml - białego wina
3 łyżki - mąki
- cytryna (starta skórka)
- natka pieruszki
1 ząbek - czosnku
3 łyżki - oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Opis wykonania

Krok 1

Cebulę, marchew i selera pokrój dobro. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek – a potem  cebulę i chwilę smaż. Dodaj marchew i selera naciowego, smaż dalej.

Krok 2

Czystą i osuszoną gicz obtocz w mące i ułóż na patelni z warzywami i smaż z każdej strony do lekko rumianego koloru. Całość zalej winem, dopraw solą i pieprzem. Duś mięso przez 30 minut na jednej stronie, po czym przewróć je na drugą stronę i duś kolejne 30 minut.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe ossobuco wyłóż na talerz, posyp natką pietruszki i skórką z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych